Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Firar 50 år som bilplåtslagare

Ibland möter man människor som jobbat väldigt länge inom det yrke de en gång utbildade sig till. En sådan är Jan (Janne) Eriksson i Gillsta i Hackås som i år firar 50-årsjubileum inom sitt hantverksyrke, bilplåtslagarens.

Född under 1940-talets första hälft har han nu avverkat sin 72-årsdag vilket inte på något sätt fått honom att fundera på att sluta jobba.

Nej, varje dag ser han med glädje fram emot att få låsa upp verkstaden hemma på gården och ge sig an någon bil som behöver återställas till ursprungligt skick. Som bilen en gång sett ut innan den blivit påbackad eller kanske varit ute för en krock med rådjur eller ännu större djur som älg.

Då ska skärmar, dörrar, bakluckor och annat lossas och bucklor rätas ut. Sedan ska det spacklas och åter spacklas, slipas och åter slipas och slutligen målas.

Så har dagarna för Janne Eriksson i Hackås sett ut i hela fem decennier och gör det fortfarande, för bilar i alla former är hans liv.

Svårare än så är det inte när jag börjar ställa frågor om hur han hamnade i just bilplåtslagarens yrke.

– Bilintresset var nog huvudorsaken till att jag påbörjade min utbildning i Bräcke, säger Janne, som sedan tio år tillbaka driver Jannes Bilplåt i Hackås.

– Mitt första jobb blev på Ford i Hudiksvall där jag blev kvar i två år. Sedan blev det Volvo i Uppsala i tio år. Därefter lockade ett erbjudande från min hemstad Östersund där jag var född och uppväxt. Jobbade på Berners vid Hofvallen i två år, men lockades sedan över till Oskars Bil & plåt i Odenskog där jag blev kvar till i början av 2000-talet.

– Då blev det flytt igen. Jag köpte ett hus i Gillsta i Hackås, byggde en verkstad och öppnade eget. Så totalt har jag hållit på i mitt yrke i 50 år i år, påpekar Janne när jag en av höstens vackraste dagar besöker Hackås för denna intervju och bild.

När det ska fotograferas är hans gunstlingar till bilar minst lika viktiga som honom själv så det blir en kombination.

Och det är ju inte vilka bilar som helst som jag får framför kameran. En Ford Mustang Fast Back i blå metallic, årgång 1966, med en V8 -motor på 225 hk. En bil som fortfarande efter 47 år är eftertraktad av samlare och andra bilentusiaster som just denne ägare i Hackås.

Röda bilen, är också en Ford Mustang, en GT, årsmodell 2006 med en V8-motor på 350 hk. Den löstes krockad på en auktion i Florida USA. Sedan fick den åka båt över Atlanten innan den kom till Göteborg och Hackås. Där på plats har den liksom sin blå märkesbroder blivit återställd till originalskick efter hundratals timmars jobb. Även den blå bilen inköptes av Janne som ett reparationsobjekt och enbart på den har han lagt ner över 300 timmars jobb.

En sak får jag i alla fall klart för mig och det är att bilar av denna kvalitet får man minsann inte fotografera varje dag. Helt enkelt av den orsaken att det inte finns många av dem, varken i Jämtland eller övriga Sverige.