Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"FIS rånade oss på mästerskapet"

Åre jublar och Cortina tjurar. Det är läget veckan efter VM-omröstningen. På den internationella alpina webbsidan planet ski.EU, ondgör sig italienarna över FIS beslut: "Vi rånades på mästerskapet", står det i ett pressmeddelande.

Det är internationella skidförbundet FIS som får käftsmällen: "FIS sätter affärer före sporten", står det också, menande att Åre nu kan profitera på att orten redan haft mästerskapet en gång 2007.

Inlägget på den högt renommerade webbplatsen andas dålig förlorare. Cortina tycker att det var deras tur nu – fjärde gången i rad som orten sökte. Men att FIS alltså bestal orten och området i de italienska alperna, på ett givet mästerskap.

"Vi hade en ung organisation, ett bra upplägg med ekologiskt tänkande och miljömässig hållbarhet, men i slutänden var det inget värt", konstaterar italienarna vidare i sin indignation över FIS beslut.

Från svensk horisont tar skidförbundets ordförande och ledamot i FIS–council Mats Årjes, lätt på kritiken:

– Jag vet inte ens om jag ska bemöta den över huvud taget. Sverige behöver inte be om ursäkt och inte vi i FIS styrelse heller, säger han.

Nu är det inte heller så att Cortina ger sig på Åre. Tvärt om gratuleras Åre till framgången och Cortina konstaterar att Åre kommer att klara sin uppgift utan problem.

Men efter fyra ansökningar i rad både 2013, 2015, 2017 och nu till 2019, tycker italienarna att det var deras tur.

– Så går det alltid resonera, men det finns så många andra parametrar som också hamnar i vågskålen, säger Mats Årjes.

Nu hjälpte det inte att FIS-styrelsens ordförande Gian Franco Kaspar i förväg uttalade sig om sin syn på Cortinas förträfflighet. Eller att Italiens premiärminister fanns med på podiet vid italienarnas slutpresentation, liksom slutanförandet hölls av Ferraris ordförande sedan 23 år Luca Cordero di Montezemolo.

Åre vann och i den värsta besvikelsen konstaterade Cortina: "Nu söker vi aldrig mer", vilket också accentueras av det indignerade pressmeddelandet där bitterheten är påfallande.