Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisken får fritt fram – Jämtkraft bygger vandringsvägar i Billstaån

Nu är det bara tjälen som sätter stopp.
Sedan kan arbetet börja med att skapa fria vandringsvägar i Billstaån.
Mark- och miljödomstolen har godkänt naturvårdsprojekt som stöttas av Jämtkraft.

Annons

Mellan sjöarna Näkten och Storsjön i Hackås går den fyra kilometer långa Billstaån. På sträckan finns det fyra vandringshinder för fisk och annan fauna.

Det har gjort att bland annat Billstaöringen inte har så stora chanser som den skulle kunna ha att föröka sig. Den behöver strömmande vatten att gå upp och leka i.

Enligt gamla uppgifter från tiden när kraftverken byggdes gick det inte att starta turbinen i början. Så full var den av stora öringar som satt fast.

Men det finns också nya uppgifter från elfiske som visar att en liten rest av denna genetiska variant av Storsjöns öring finns kvar, att några få exemplar går upp och leker i det vatten som finns nedanför Billsta kraftverk innan det blir stopp.

I och med projektet ökar chanserna att det blir mer öring och andra arter.

Tre av vandringshindren kommer att få ett omlöp. Det är vid kraftverken i Billsta och Strömsbacka kvarn samt vid regleringsdammen i Näkten. Det fjärde vandringshindret som är en gammal intagsdamm i dammen Ävjan, ska rivas ut helt.

Billstaprojeket har planerats i flera år och nu har det sista klartecknet kommit. Mark- och miljödomstolen har godkänt planerna.

Jämtkraft går in med medel från sin miljöfond i detta projekt som började att planeras i samband med att Jämtkraft renoverade Billsta kraftverk för några år sedan. Då väcktes tankarna om ett omlöp för att förbättra för fisket.

Den lokala fiskevårdsföreningen agerade och svaret blev detta projekt som omfattar samtliga vandringshinder, där Jämtkraft äger tre av dem. Dessutom krävs ingen ny vattendom, det vatten som ändå släpps vid sidan om dammarna kommer att användas i vandringsvägarna.

– Billstaån är en central å för bygden. Den har både miljö- och kulturella värden. Vi tycker att det är ett bra sammanhang som vi är med i och projektet har bra samarbetsparter, säger Andreas Englund som är ordförande för Jämtkrafts miljöfond.

Billstaprojektet på 12,5 miljoner kronor får hälften av sina pengar från EU och hälften från Jämtkraft. Det beräknas ta cirka tre år och ingår sedan som en del i det stora EU-finansierade projektet som länsstyrelsen driver och som syftar till att göra naturvårdsåtgärder i Näkten, Lockne och Revsundsjön.

I och med Billstaprojektet har tiden egentligen gått ut för Jämtkrafts miljöfond, men Andreas Englund säger att han hoppas på en förlängning. Nästa vecka kommer Jämtkrafts styrelse att ta ställning till om Jämtkraft ska fortsätta fram till 2020.

– Miljöfonden är till för projekt där åtgärderna går utöver lagkraven. Vi kommer till exempel inte att använda pengarna till omlöpet vid Långforsen men man skulle kunna tänka sig andra åtgärder som kompenserar för rensningar som gjordes vid flottningen till exempel, säger han.

I förstudien som länsstyrelsen gjorde inför omlöpen i Billstaån framgår det bland annat att ån har varit full av verksamhet ända från 1500-talet och kanske tidigare än så. Minst 15 kvarnar, fyra sågverk och fyra kraftverk har använt vattnet. Förutom Näcken som varje sommar spelar i Billstaån förstås.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Annons