Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodling vill växa i hemlighet

Ambitionerna är tydliga. Storskaliga fiskodlingar är vad Norrlands inland ska satsa på. Men protesterna växer i takt med planerna. Med start i dag följer vi branschen som nu har blickarna på sig.

Sveriges största fiskodling vill växa ännu mer. Utan att det talas högt om det.
– Jag har ingen lust att basunera ut över Jämtland att vi finns, säger Sten-Åke Carlsson, Vattudalens Fisk.

Alla de stora odlingarna i Jämtland vill expandera. Vattudalens Fisk är först ut med att få besked i höst om det går bra eller inte. Kan man acceptera mer utsläpp av fosfor och kväve? Snarare; kan Vattudalen och framför allt Östersjön acceptera det?

Men det ligger inte i bolagets intresse att vara öppen med sin verksamhet och sina planer, får vi höra av Sten-Åke Carlsson, en gång Årets företagare i Upplands-Bro och odlingens ägare.

– Vi vill ha lugn och ro. Jag har ingen lust att andra ska tycka och tänka om oss i ÖP, säger han.

Därför åker vi till hans odling utan att vara välkomna. De är egentligen två. Barnkammaren utanför Gärdsnäs och de lite större fiskarna i 24 kassar utanför Äspnäs.

Före etableringen för några år sedan talades det om lokalt slakteri och bortåt 20 jobb. Så blev det inte. All fisk skärs i strupen, avblodas och skickas i långtradare till Åland. Det går tre-fyra långtradare i veckan och lika många fodertransporter på de smala grusvägarna.

Ska det bli någon lönsamhet måste odlingen expandera, uppger Sten-Åke Carlsson i sin ansökan och tillägger att det då kanske blir ett lokalt slakteri och fler jobb än för de sex som nu är anställda.

I Äspnäs kommer vi fram till vattnet och kan se kassarna, träffar en tillmötesgående man som nyss har strupskärt men han är tillsagd att vara tyst. I Gärdsnäs är det ännu mer hemligt. Där har bolaget satt en låst bom på vägen till sjön trots att Vattudalens Fisk enligt uppgift inte är medlem i vägföreningen. Ingen skylt. Därför kör de utlandsregistrerade fodertransporterna ofta fel, får vi höra.

Det finns två förmän, en från Lettland och en från Finland. Ett telefonnummer går till Ivar Ivala som hälsar att bolaget bryr sig om kunderna i Finland. Inga andra har med anläggningen att göra. Det beror på djurrättsaktivisterna. Av rädsla för dem vaktas kassarna jämt.

Han vill inte heller släppa in oss.

I morgon: Utsläppet i Ströms Vattudal blir lika stort som från ett av Sveriges största pappersbruk.