Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodlingen en tragedi

Hur kan Annika Berglund som talesperson för Strömsunds kommun (som är tillsynsmyndighet för fiskodlingen i Ströms Vattudal) uttala sig på detta vis: ”det är bara är en liten driftsstörning på fiskodlingen”.

Enligt säkra uppgifter från dem som jobbar där så är det en hel kasse som har förolyckats. Det innebär totalt cirka 40 000 fiskar med en snittvikt på 2 kilo, vilket betyder att det är 80 ton regnbågsöring som simmar fritt i Ströms Vattudal nu.

Det sägs att det är sabotage men kanske är det enklare att skylla på det än att tala om att man misslyckats på något vis.

Det plockas upp otroliga mängder regnbågsöring från land och båt runt fiskodlingen i Äspnäs, dessutom så har det spridits sig vidare till stora delar av sjön.

Det beklagliga i det hela är att man inte inser konsekvenserna för den så världskända ”Bågedeöringen” och dess fortlevnad i sjön. Det är katastrof om man värnar mera om fiskodlingen än denna så unika öringsstam.

Därtill så har ju nu dessa smitare BKD-smittan som även kan överföras till all annan fisk i sjön.

Om man inte inser allvaret i detta så är det bäst att man börjar göra det så fort som möjligt innan hela sjön är totalt död. Det kanske är en fråga som miljöskyddsenheten på länsstyrelsen kan svara på.

Undrar också över varför man gett tillstånd till en så kolossalt stor fiskodling, ska tydligen vara Sveriges största på 3 200 ton.

Därtill så har man också har lagt in en ansökan där man avser att utöka med ytterligare 1 600 ton, det är en tragedi som det är redan nu.

Flugfiskaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel