Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodlingen måste tömmas

Hela fiskodlingen i Vattudalen måste tömmas. Eftersom den får innehålla 3 200 ton fisk handlar det om stora mängder som ska slaktas ut.
Den smittsamma njursjukdomen BKD kan inte begränsas på annat sätt.

Annons

I juni upptäcktes den smittsamma fisksjukdomen BKD i några fiskar när Jordbruksverket gjorde en stickprovskontroll på Vattudalens fiskodling.

Verket trodde att det skulle gå att begränsa smittan genom att bara tömma de kassar där den sjuka fisken hade hittats.

Nu har det visat sig att sjukdomen redan är spridd i hela odlingen. Därför tvingas nu företaget att avliva allt. Inte förrän alla kassar är tömda, sanerade och torkade kommer det att vara fritt fram att börja om på nytt med nya sättfiskar.

– Det är inte en akut sjukdom och ingen akut situation och därför gör vi så här för att det inte ska bli så stor skada på företaget, säger smittskyddshandläggare Veronica Andrén vid Jordbruksverket.

Beslutet innebär nämligen att Vattudalens fisk AB får låta fiskarna växa till sig tills de ska slaktas och säljas. De får alltså leverera fisken som vanligt till sina kunder på Åland.

– Fisken är inte farlig att äta. Det är inget fel på fisken och den behöver inte gå till spillo, säger Veronica Andrén.

Att Jordbruksverket ända kräver en åtgärd som innebär ett stort avbräck beror på att njursjukdomen fortfarande är ovanlig i Sverige. BKD ingår i ett utrotningsprogram som regleras av EU. Farhågan är att sjukdomen förs vidare till fria bestånd av lax och röding, speciellt skyddsvärda stammar.

Smittan sprider sig mellan fiskar och mellan föräldradjur och avkommor, alltså via rommen. Provtagning hos leverantörer av sättfisk har inte gett några utslag så teorin är att smittan inte har kommit den vägen.

Förra sommaren drabbades fiskodlingen i Gäddede uppströms Ströms Vattudal av samma sjukdom. Men den odlingen var sanerad och friklassad när smittan upptäcktes i Vattudalens odling.

– Smittan kan ha legat i vattensystemet, säger Veronica Andrén.

Just nu är utbrottet i Ströms Vattudal det enda i Sverige.