Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällfisket mot framtiden

Det handlar om fiske i väglöst land. Långt bort från civilisationens bekvämligheter. Ett mytomspunnet fiske beskrivet av författare som Hans Lidman, Gunnar Westrin och många andra. Vår fjällvärld har hur mycket som helst att bjuda på.

Annons

Bara i Jämtlands län är omkring 1 500 vatten på renbetesfjäll upplåtna för sportfiske. Ändå är det allt färre som köper fiskekort. Många vatten är i stort sett orörda. Det är länsstyrelsens rennäringsenhet som förvaltar jakt och fiske på renbetesfjäll.
- I dag vet vi faktiskt inte så mycket om fisket i de olika vattendragen eller vart de som löser fiskekort verkligen fiskar. Det här måste vi försöka ändra på, säger Jens Andersson som tillsammans med Urban Johansson ansvarar för fjällfisket.

Runt om i länet finns omkring 100 ombud som säljer fiskekort. Nästa år ska de förses med ett datorprogram för att länsstyrelsen ska få ett bättre grepp om fisket på renbetesfjäll.
- Det ska bli möjligt att sälja fisketillstånd via nätet där fiskarna också kan berätta vart de tänker gå. Det kommer också att bli möjligt att efter fisketuren via internet berätta om hur fisket varit. Det här kan ge oss mycket information om enskilda vatten, säger Urban Johansson.
Länsstyrelsen kommer också att mer aktivt lära sig mer om olika fjällvatten. Det kommer att provfiskas och det kan bli aktuellt med att på försök utfiska vatten med för många och därmed små fiskar.
- Jag är övertygad om att vi har en stor och outnyttjad fiskeresurs i fjällen. Många vatten är helt opåverkade och jag tror inte något är överfiskat. Det ska i så fall vara någon mindre tjärn intill en snöskoterled, säger Jens.

På renbetesfjällen finns i stort sett tre typer av vatten. Ett antal vattendrag är undantagna för samernas husbehovsfiske. Sedan finns de vatten som är upplåtna för sportfiske och så finns det tre strömmande vatten, Gransjöån, Holderströmmen och Hällån-Blankan där fisket är kvoterat till maximalt 100 fiskedygn per år.
För den som vill fiska i fjällen kan det naturligtvis vara svårt att välja bland de 1 500 olika vattendragen.
- För att få tips skulle jag vända mig till någon av de entreprenörer som driver fiskecamper i närheten av renbetesfjäll. De kan sin trakt och vill ju ha nöjda kunder, säger Jens Andersson.

På länsstyrelsens hemsida finns massor med information om fjällfisket. Bland annat finns kartor som visar var de upplåtna vattnen finns.
Fiskekort för ett dygn kostar 60 kronor för ett dygn. Ett årskort kostar 400 kronor.
- Det är billigt så jag kan för mitt liv inte förstå de som struntar i att lösa kort. Att bli ertappad kan kosta upp mot 10 000 kronor och så blir man av med utrustningen. Men oftast är folk ärliga och i vintras blev vi positivt överraskade när vi blev tvungna att stoppa fisket på Sylsjön. Efter det har det inte ens funnits ett skoterspår på sjön. Alla har verkligen respekterat vårt beslut, säger Jens Andersson.

Antalet fiskande fjällvandare har alltså minskat de senaste åren. Förra året såldes fiskekort motsvarande omkring 50 000 fiskenätter. Men för den som kan tänka sig att gå en bit kan fjällvärlden fortfarande erbjuda i stort sett orörda vatten med ett naturligt bestånd av öring och röding.