Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällhälsan om konkurrensen med landstinget: – Det är lite som David mot Goliat

Fjällhälsan i Hede har tappat intäkter sedan landstinget startade mottagning på Vemdalsskalet. Men företrädare för den befolkningsägda hälsocentralen avslöjar inga detaljer än.

Det ska de göra på onsdag när politikerna kommer till en debatt i Hedeviken.

– Vi släpper inga siffror nu, men visst pekar det i negativ riktning, så mycket kan jag väl säga. Det är lite som David mot Goliat, säger Bengt Liljemark, ordförande i Fjällhälsan.

Den ekonomiska föreningen har cirka 1 000 medlemmar och driver hälsocentral i Hede och filial i Vemdalen by. Den senare öppnades i december och Liljemark beskriver två syften med etableringen: Dels att ge Vemdalsborna närmare till läkare, dels att kunna serva turister som behöver hjälp. Fjällhälsans strategi i Vemdalen by fanns sedan tidigare, men blev verklighet tidigare än planerat eftersom landstinget startade på Skalet. Från jul till skidsäsongens slut har landstinget och Fjällhälsan konkurrerat i området.

– Landstinget tog många av våra patienter och mycket av intäkterna. Vi får hoppas att politikerna inser hur det här drabbar området, säger Stina Hedengran, tillförordnad verksamhetschef hos Fjällhälsan.

Fjällhälsans medlemmar har gått in med pengar i föreningen, som har ett eget kapital på 300 000 kronor. Verksamheten klarar inga längre perioder av minskat patientunderlag eftersom det försvagar ekonomin.

– Vi kan ta en tillfällig svacka, men marginalerna är väldigt små. Det vore en katastrof om hälsocentralen försvinner, en total katastrof. Då har man frångått att alla medborgare ska ha vård på samma villkor, säger Bengt Liljemark.

På onsdag kväll blir det paneldebatt om framtidens sjukvård i Hede- och Vemdalenområdet. Fjällhälsan har bjudit in representanter från de politiska partierna i landstinget och samtliga har tackat ja. Det har också Anders W Jonsson (C) gjort. Han är vice ordförande i Centerpartiet och ordförande i riksdagens socialutskott. Hans Boberg, läkare och vd för Nya Närvården, kommer också att finnas på plats i Hedeviken.

Bengt Liljemark vill inte avslöja hur debatten är planerad, men siffrorna som berättar om utvecklingen för Fjällhälsan kommer att spela en avgörande roll.

– Vi kommer att lägga upp det som en faktadialog och vi kommer att överrumpla politikerna lite, säger han.