Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällmaraton modell XL på gång

/
  • Tävlingen i helgen är ett så kallat
  • Satsningen på fjällmaraton i västjämtland växer ytterligare. Nu satsar arrangerande AXA på ett ultralopp i Bydalsfjällen, över 48 kilometer och med 2 800 höjdmeter.

Nyss avgjordes Fjällmaraton i Västjämtland. På lördag lanserar arrangörerna en ännu tuffare variant.

48 kilometers löpning i Bydalsfjällen med hela 2 800 höjdmeter.

Annons

Mannen bakom idén är förstås Patrik Nordin, han som blivit Sverigekänd för sina uthållighetsarrangemang på skridskor och löpning.

• Du är alltså inte nöjd med att nyligen ha arrangerat Fjällmaraton?

– Nej, vi måste gå vidare. Trycket från löparna är så enormt och därför väljer vi att ha en alternativ variant för de som vill ha en ännu tuffare utmaning.

Tävlingen i helgen är ett så kallat "pilotlopp", det vill säga ett test på hur intresset är. Att döma av responsen så här långt kan Nordin och kompani räkna med att idén ligger rätt i tiden.

– För tio år sedan hade jag blivit idiotförklarad om jag kommit med ett sånt förslag. Det var helt otänkbart. Men nu kommer trenden att folk vill springa på det här sättet. Många tävlar i alperna, i Frankrike och Schweiz och vill utmana sig själv, menar han.

Pilotloppet lär bli en minst sagt svettig tävlingsform, kanske utan motstycke i svensk löpning.

– Det är ett av de tuffaste loppen du kan springa i Sverige, samtidigt som miljön och naturen gör att dagen kommer att bli sagolik för de startande. Stigningen är så stor att det på vissa partier blir för tufft att springa. Du måste gå, säger Patrik.

Starten går i Bydalen. Därefer går banan via Fjällhalsen och Västerfjället förbi Mårdsundsbodarna och ned till Bydalen igen. Därefter korsas vägen och löparna fortsätter upp över Drommen och ner i skåran, därefter över Falkfångarfjället för att nå målgången i Höglekardalen.

Just nu är det cirka 60 anmälda.

– Det är jättebra. Deltagarna kommer att vara en viktig länk i utvecklingen av loppet och får ge oss feedback på allt ifrån bansträckning och skyltning till matstationer och boende. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att vi kan ha 300 löpare inom något år, säger Patrik Nordin.

Målet är att pilotloppet ska permanentas till nästa år och då avgöras i juli. Då vill arrangörerna gärna ha in så många

– De riktiga tuffingarna har då en månad fram till det vanliga Fjällmaraton. Då kan de springa båda loppen, funderar Patrik Nordin.

Annons