Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällräddning drogs igång i Vålådalen efter åtta försvunna personer – återfanns under natten nedgrävda

Fjällräddning sattes under söndagskvällen in efter en grupp på åtta personer som rapporterades saknad i Vålådalen, Åre kommun, under eftermiddagen. Samtliga återfanns chockade och nedkylda strax före midnatt mot måndag.

Bild: Hans Olof Utsi/TT/Arkiv

Gruppen lämnade Lunndörrstugan under söndagsförmiddagen med målet att ta sig till Vålåstugorna, fågelvägen en sträcka om cirka 13 kilometer. De rapporterades saknade vid 16-tiden, och fyra timmar senare drogs räddningsinsatsen igång.

– Det var väldigt dåligt väder med 20 sekundmeter och motvind och 50 meters sikt. Först sades att det handlade om fjällvana människor men när vi under kvällen fick vetskap om att så inte var fallet inleddes fjällräddning klockan 20.26, säger Johan Aittamaa, befäl vid polisens regionledningscentral.

13 fjällräddare på snöskotrar gav sig ut och klockan 23.50 återfanns samtliga åtta personer ungefär 800 meter från Vålåstugorna.

– De var nedkylda och chockade och någon hade även dålig känsel. De hade grävt ned sig i snön och visste inte var de befann sig, säger Johan Aittamaa.

De fördes till Vålåstugorna för övernattning och eventuell återfärd till fjällstationen under måndagen.

Enligt polisen var de räddade hemmahörande i Huddinge och i 50-årsåldern och äldre.