Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällrävens överlevnad förbättras med stöd

Fjällräven är ett av vårt mest hotade däggdjur. Genom det svensk norska projektet Felles Fjellrev har populationen vuxit. Nu ansöker projektet om ett bidrag från Åre kommun.

Projektet Felles Fjellrev, som pågått under fyra år fram till 2014, har varit framgångsrikt och man har lyckats öka antalet fjällrävar i projektområdet Tröndelag och Jämtlands län. Nu startar ett nytt projekt där även Nordlands Fylke och Västerbottens län ingår.

För att finansiera del två av projektet behövs bidrag från fjällkommunerna i berörda fylken och län. Bidrag visar också att projektet har en tydlig lokal förankring. Med hjälp av EU medel och norska Interreg-medel kan bidraget att växlats upp till betydligt högre summor. På så sätt blir förhållandevis små bidrag ett betydande ekonomisk tillskott, skriver Mats Ericsson på Felles Fjellrev till Åre kommun.

Projektet hoppas att Åre kommun vill bidra med 10 000 kronor i fyra år till att förbättra förutsättningarna för ett av vårt mest hotade däggdjur att leva vidare. Fjällräven var fram till i början av 1900-talet förhållandevis vanlig i våra fjäll. Men eftersom djurets päls var eftertraktad minskade antalet drastiskt efter ett intensivt jagande. Enligt forskarnas bedömning finns 300 vuxna individer i en vinterstam, i Finland är fjällräven i praktiken redan borta. Men insatserna ska hjälpa till att förbättra och på sikt säkra fjällrävens överlevnad i hela Skandinavien.

Felles Fjellrev har gjort kartläggningar, inventeringar och kontroller av föryngringar och i vissa områden görs även stödutfodringar. Åtgärderna har att gett positiva effekter för fjällräven. Nu kan man se tecken på att fjällrävar spontant börjar sprida sig från sina kärnområden till fjällområden där de varit borta under många decennier. Ifjol kunde projektet konstatera att nya kullar föddes i tre områden i Norge samt på svensk sida i Sössjö-Offerdalsfjällen.

Tack vare många år av dessa insatser har antalet fjällrävar ökat i Helags och Sylarna området samt Borgafjäll och Dovrefjäll i Norge. Även i Vindelfjällen och Västerbottens län och Saltfjellsområdet i Nordlans fylke har man sett tydliga positiva resultat.

Projektet fortsätter med målsättningen att ge förutsättningar för fjällrävarna att överleva på egen hand, utan hjälp från människor. För detta krävs betydligt fler fjällrävar än i dag.

Läs mer:

Volontärer från världens hörn ska rädda fjällräven