Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällrävsdebatt rörde upp känslorna på kommunstyrelsen

Något otippat rörde frågan om Östersunds kommun ska vara med i ett projekt för att rädda fjällräven upp de hetaste känslorna på terminens första kommunstyrelsesammanträde. En strid som ersättaren Joel Nordkvist vann (M).

Länsstyrelsen Jämtlands län och Miljodirektoriatet Trondheim önskar medfinansiering till ett projekt som är tänkt att rädda fjällrävens överlevnad. Projektet är tänkt att pågå mellan 2016-2019 och beräknas kosta drygt 14 miljoner kronor, där en önskan om att Östersunds kommun ska gå in och stötta med 40 000 kronor i en fyraårsperiod låg i vågskålen.

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Andersson (S) föreslog att frågan skulle bordläggas, till kommande kommunstyrelsesammanträde i början av september, för att hinna ta reda på om andra tillfrågade kommuner kommer haka på.

– Det här är problemet med frågor som rör naturvärden. Att frågorna förhalas. Det är viktigt att vi tar beslut i Östersund för att visa andra att det är en viktig fråga, säger Joel Nordkvist.

Efter en infekterad diskussion om bland annat Östersund ska ägna sig åt fjällfrågor, trots att det inte finns några fjäll i kommunen, enades kommunstyrelsen om att ställa upp som medfinansiär.

– Det gäller att välja sina strider, sa Ann-Sofie Andersson när hon gick med på att ställa sig bakom förslaget.

En rad andra, betydligt kostsammare förslag, klubbades igenom utan större debatt.

För att anlägga en ny kaj vid Storsjö strand beviljas 13 miljoner till att bygga en kaj i betong, i anknytning till de bostadskvarter som planeras att byggas där. Det är dyrare än vad som tidigare planerat, men det innebär att den nya konstruktionen får en livslängd om 80-100 år jämfört med den träkaj som hittills planeras.

Kultur- och fritidsförvaltningen får 1,3 miljoner kronor i bidrag för att täcka kostnaderna i samband med världscupen i skidskytte i Östersund i november och december. Dessutom avsätts 100 000 kronor för att kommunen ska kunna genomföra aktiviteter för sin egen personal under världscupveckan.

Östersunds kommun kommer att gå in som medfinansiär i projektet Funktionella Mittstråket, ett samverkansprojekt med EU-medel ur den regionala fonden, med Länsstyrelsen i Västernorrland som stödmottagare. Trafikverket, Åre kommun, Östersunds kommun och Sundsvalls kommun är medfinansiärer. Det övergipande syftet är att få ner restiderna och öka antalet tågresenärer, för att främja utvecklingen i Mittnorden, med en totalbudget på över 335 miljoner kronor.

I Östersund kommer expresscykelvägar byggas till och från centrum och gång- och cykelväg i Brunflo, för en sammanlagd kostnad på 15,3 miljoner kronor.

Kommunstyrelsesammanträdet var det sista för avgående kommundirektör Bengt Marsh, vid sin sida hade han sin efterträdare och blivande kommundirektör Anders Wennerberg.