Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällresan ser ut att bli av

Här är glädjebeskedet till Kastalskolans elever:

Den omdiskuterade skolresan till fjällen ser ut att bli av.

– Vi jobbar för att boka på allt igen, säger skolans rektor Christer Andersson.

Kastalskolan i Brunflo tvingades ställa in sin årliga friluftsdag i fjällen sedan det framkommit att den elevfinansierade resan strider mot kommunens policy om avgifter i skolan. Enligt Östersunds kommun får skolan helt enkelt inte ta ut de 100 kronor i avgift per elev som resan till Duved kräver.

– Det är noll kronor som gäller i våra skolor, sa skolansvarige politikern Björn Sandal (S) till ÖP så sent som i lördags.

Den snöpliga i situationen fick företagaren Daniel Fälldin att agera. Han och en lokal företagarkollega led med de besvikna eleverna och sade sig omgående vara beredd att skjuta till de pengar som krävs för att genomföra skolresan. Ytterligare ett hinder återstod dock: vad säger egentligen kommunjuristerna om att företag bekostar skolresor?

– Jag kände direkt att jag behövde kolla upp det. Och det visade sig mycket riktigt inte vara så enkelt som man trodde. Men tar man allting via skol-IF finns det en möjlighet. De har rätt att ta emot stöd i nästan alla former, säger Kastalskolans rektor Christer Andersson till ÖP.

Så nu kommer ni iväg, trots allt?

– Ja, förutsatt att det går att boka på allt igen. Vi hade ju redan hunnit boka av hela arrangemanget, så våra idrottslärare håller på att kolla upp om det går att sy ihop igen med så pass kort varsel. Men vi jobbar på det och det vore ju såklart roligt för eleverna om det går vägen.

Hur har de reagerat på alla turer kring resan?

– Förvånansvärt bra, måste jag säga. Lärarna har skött informationen kring det här på ett väldigt tydligt och bra sätt och jag har faktiskt inte fått några reaktioner. Det ska ju också sägas att vi har tagit fram ett helt färdigt alternativ till friluftsdag om nu skolresan inte skulle bli av, säger Christer Andersson.