Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällstation i Åre hotas av vite

Miljökontoret är inte nöjd med hur Blåhammarens fjällstations avloppsreningsverk sköts. Prover på avloppsvattnet har inte tagits och det kan leda till böter på 50 000 kronor.

– Vi har åtgärdat problemet och satt in spridningsinfiltration. Men vi kan inte ta prover på vintern, säger Bengt Lind på STF.

Annons

Redan 2008 påtalade miljöavdelningen brister i anläggningen. Och hösten 2011 beslutade kommunen om ett föreläggande angående utsläppet av avloppsvatten. Inspektören noterade att avloppsvattnet rann ut i likt en bäck och inte infiltrerades i marken vilket det ska göras.

Efter inspektionen fick STF ett föreläggande. Kravet var att redovisa att utsläppet inte innebar någon risk för människors hälsa eller miljö. Redovisningen skulle ha kommit in hösten 2012.

I september i år besökte miljöinspektör Hanna Lättström anläggningen och kunde konstatera att kanalbilningen fanns kvar och att inga prover tagits i anläggningen.

– Man kan inte säga om anläggningen renar avloppsvattnet om man inte har tagit prover, förklarar hon.

Miljökontoret hävdar att STF, trots upprepade anmärkningar, inte vidtagit några åtgärder. Nu föreslår myndigheten att miljö-, bygg- och räddningsnämnden beslutar om ett föreläggande om inte STF kan redovisa att utsläppet inte innebär några risker och riskerar därmed ett vite på 50 000 kronor.

STF:s fastighetschef Bengt Lind påpekar att det är kommunens fel att ärendet dragit ut på tiden eftersom det skötts av olika handläggare. Han anser att felet år åtgärdat och att prover ska tas när det är möjligt.

Har STF kontroll på avloppsvattnet så att det inte negativt påverkar människor och natur?

– Absolut, säger Bengt Lind.

Ärendet tas upp på nämnden denna vecka.