Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällstationen är framskottad

I början av oktober gick Sylarnas fjällstation i ide men i dag öppnas dörr­arna igen för vinterns första skidande gäster.

Annons

– Det är en speciell känsla att komma upp första gången inför säsongen. Hur mycket snö ligger det runt stationen? säger platschef Mattias Jaktlund.

Det är vitt, vitt, vitt kring Sylarnas fjällstation denna onsdagseftermiddag. Tyst är det också.

Knarret från Jan-Martin Göransson skoterkängor i kallsnön är det enda som bryter allt det tysta. Martin jobbar med STF:s fastigheter i Jämtlandsfjällen.

Sylarnas fjällstation är så där måttligt roande utan mänskor. Det är ödsligt.

Men snart kommer vinters skidturister hit och i dag fredag blir Sylarnas platschef Mattias Jaktlund förvånad om det inte tittar in en av de där riktiga fjällrävarna som brukar dyka upp när fjällstationen öppnar för säsongen.

i en knapp vecka har Mattias Jaktlund och han tre kollegor arbetat med att förebereda öppningen.

Jaktlund berättar om iordningsställandet:

– Martin (Jan-Martin Göransson, reds anm.) var här först och slog på vattnet och värmen. Och just det är alltid spännande. Är det något rör som har frusit sönder? Eller har det blivit fel på någonting i elsystemet?

– De flesta fjällstationer som har brunnit ner har nästan alltid gjord det i samband med vinteröppning.

en fjällstation handlar till stor del om städning.

– Vi är noga med att städa ut oss ordenligt när vi stänger i september. Det är viktigt för det kan lätt bli äckligt att komma tillbaka annars.

– När vi kommer upp inför vintern städer vi igen. Vi går igenom allt, torkar ur skåp, hyllor och kylskåp innan vi plockar upp alla nya varor.

personalmatsal ligger sörmlänningen Arvid Johansson och Marcus Hansson från Östersund och vilar i en hörnsoffa. Tillsammans med kollegan Matilda Jacobs har nu Arvid och Marcus till uppgift att ställa i ordning fjällstationen. Just i dag är det butiken som ska plockas upp. Och här fylls hyllarna med allt från vallaväck till paprika.

Vinterpersonalen i Sylarna är anställd fram till i början av maj, Sedan blir det ett kort uppehåll. Sommarsäsongen startar i mitten av juni.

Sylarnas fjällstation hade en strålande säsong 2008 och Mattias Jaktlund hoppas på lika stark gästtryck även i år. En ny pristrategi tror Mattias Jaklund var en bidragande orsak till de goda affärerna 2008. Hårdare differensiering av priserna var receptet.

– De dyraste bäddarna blev dyrare och de billigaste bäddarna billigare. Genom att sänka priserna tjänade vi mer pengar, säger Mattias Jaktlund.

vinterhögsäsong, som är påsken, kostar en bädd på Sylarnas fjällstation från 250 till 900 kronor per natt.

I den stora matsalen sitter Mattias Jaklund alldeles bredvid ett storslaget fotografi av Tempelpinaklarna strax söder om Sylstationen. På ett av matsalsborden ligger en gitarr och väntar.

– Det är gästguran.

Sylarnas fjällstation är beredd på gitarrmusik igen.