Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällström siktar mot världstoppen

Förra säsongen glimrade han till.
Nu ska Åres Ludvig Fjällström, 20, på allvar bli en del av världseliten i puckelpist.
– Jag är tillräckligt bra för att vara topp-5, säger han.

Det svenska freestylelandslaget dras med några småskavanker. Rutinerade Per Spett har ont i ryggen och Jens Lauritz landade illa på ena axeln på träning i torsdags.

Men båda kommer ändå att starta i lördagens världscuppremiär i puckelpist i finländska Ruka.

– I och med att det är OS-säsong så kan det vara värt att chansa lite för att få med sig resultaten, säger förbundskaptenen Tomas Carlqvist till TT.

Ingen freestyleåkare är ännu uttagen till OS i Sotji i vinter. Kravet från Sveriges olympiska kommitté är två topp 8-placeringar.

Per Spett har en, liksom Ludvig Fjällström som dessutom tog dubbla medaljer – guld i singel och silver i parallell – på JVM i fjol.

Åre-åkaren Fjällström har en bra känsla inför premiären. Laget har varit i köldhålet Ruka i nordöstra Finland i en vecka redan, och träningen har flutit på bra.

– Förra säsongen var en bekräftelse på att vi har jobbat på bra. Jag är jättenöjd med det jag presterade, men jag är inte nöjd där, säger Ludvig Fjällström.

Planen är att han ska "steppa upp" åkningen med ett nytt hopp inför OS, en inverterad 720 – det vill säga en snurr på två varv där han liksom hänger snett i luften. Hoppet har högre svårighetsgrad, vilket också bäddar för högre poäng.

Men det blir det inget med i premiären. Backen är brantare än den i Sotji och dessutom har ett växlande väder gjort den hård och isig. Då satsar Ludvig Fjällström på säkrare kort från förra säsongen.

– Det märks att många försöker göra svårare trick. Så blir det väl när det är OS-år, folk blir stressade och lägger på ett varv trots att de inte är redo för det.

– Mycket handlar om OS i år, och nu vill jag först och främst ta mig dit.