Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjälltursäsongen har startat

I dag slog svenska turistföreningen upp portarna till sina fjällstugor.

Fredrik Söderkvist från Lit och Lennart Paakki från Mora trotsade det halvtaskiga vädret och gav sig iväg mot Vålåstugorna för en helgs ripajakt när fjällstugorna öppnade för säsongen.

– Vi jagar mest på hösten, men det brukar bli någon vinterjakt också, säger Lennart Paakki.

– Men egentligen gör man det mest för att komma ut på fjället och mysa lite, säger Fredrik Söderkvist.

Det är första gången som de båda besöker Vålåstugorna och de är inte oroliga för någon trängsel.

– Det är mer framåt vårvintern som det blir mycket folk, säger Fredrik Söderkvist.

– Men det finns såklart de som ska dit bara för att det är första dagen, säger Lennart Paakki.

Fredrik ska ta sig till stugan på skidor och jaktkollegan Lennart tar skotern. Med i packningen finns både älgkött, pasta och grädde.

– Vi ska nog kunna laga till något gott, säger Fredrik Söderkvist.

– Och förhoppningsvis blir det någon ripa också, säger Lennart Paakki och skrattar.

Robert Adsten är restaurangchef på Vålådalens fjällstation. Han serverar 30-40 000 måltider varje år och han har märkt att antalet gäster ökar rejält när fjällstugorna öppnar.

– Det gör det definitivt. Och om de ska iväg på en weekend börjar de kanske här på fredagen och äter sen skidar de upp till en stuga och tar sig mellan stugorna och avslutar med en middag här på söndagen. Eller så har man det här som utgångspunkt och gör dagsturer. Det finns många olika varianter, säger Robert Adsten.

När STF öppnar fjällstugorna fyller Robert Adsten butiken med varor som passar som matsäck. Nytt för i år är att de satsar på vårvinterturer till Lunndörren där mat ingår. Annars får man laga sin egen mat när man beger sig till fjällstugorna.