Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjolårets solkräm – kolla datumet

Äntligen riktig sommar. Och vikten av att skydda sig mot de farliga solstrålarna är uppenbar. Frågan är – är den halvfulla solkrämen från i fjol säker att använda?

I badrumsskåpet har solkrämen stått sedan förra sommaren, eller kan den vara från förrförra? Många solskyddsprodukter har inte ett bäst-före-datum på flaskan och det kan vara svårt att avgöra om krämens solskydd fortfarande fungerar som den ska. Men själva solskyddet är inte det enda man ska ha i åtanke.

– Risken med att använda gamla krämer är att man kan få eksem eller en annan hudreaktion, säger Ada Girnita, hudläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Hon förklarar att alla kosmetikprodukter, inklusive solkrämer som inte har ett bäst-före-datum, ska ha en märkning som förklarar hur länge solkrämen ger det skydd som utlovas. På kosmetikburkar och flaskor kan det stå 6M eller 12M eller annan siffra före M. Det betyder att produkten garanteras vara bra i så många månader efter förpackningen brutits. Och även om Ada Girnita inte tror att solskyddet skulle förändras mycket efter bäst-före-datum så skulle hon inte välja den gamla solkrämen.

– Jag personligen skulle helst inte använda en solskyddskräm som varit öppen i över ett år, säger hon.