Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjöset på fjället blev familjen Öbergs trygghet

Familjen Öberg lämnade en nyrenoverad villa i Skogstorp utanför Falkenberg för en sportstuga i Vallrun 100 mil norrut. Det är det bästa de har gjort.

Pernilla drev inredningsföretaget Stil & Trend ihop med sin syster och far i Falkenberg. 2001 sadlade hon om och började föreläsa i ett patientperspektiv om neurobiologi och mående på temat "Själens Kemi & Kroppens Psykologi".

– Jag skrev en rad artiklar som jag fick faktagranskade och godkända av Professor Arvid Carlsson som fick Nobelpriset i medicin år 2000. Jobbet var härligt men intensivt, säger Pernilla Öberg

En dag i slutet på 2003 blev hon sjuk. En ivrig läkare ordinerade då en rad elbehandlingar och hennes minne försvann. Livet sattes på vänteläge och det har varit en lång väg tillbaka. 2008 blev hon utförsäkrad från försäkringskassan och livet var inte speciellt roligt. Det fanns många skäl till flytten upp till Jämtland.

– Hormonnivåerna hade åkt berg-och-dal-bana sedan barnen föddes, medicinerna blivit många och livslusten nästan tagit slut. Jag gick sjukskriven och hade nyss mist min mamma, säger Pernilla Öberg

Men det fanns en ljusglimt, fritidshuset i de jämtländska fjällen. Familjen tillbringade ungefär tio dagar där varje påsk i närheten av Åkersjön. De övriga 355 längtade de dit. 2008 åkte de upp över jul. Då kände hela familjen att det var här de skulle bo. När de kom hem annonserade de ut sin nyrenoverade villa med gångavstånd till skolan till försäljning. I maj gick flyttlasset.

– Det var bland annat skönt att kunna lösa lånen. Försäkringskassan har sedan i efterhand korrigerat utförsäkringen efter min minnesutredning men det var ingen höjdare att vara med om, säger Pernilla.

Vad det gäller jobb när man bryter upp som de gjorde när de flyttade så hade Pernilla en förhoppning om att kunna återuppta föreläsningsverksamheten där hon även hade en bok ganska långt gången på samma tema. Håkan, hennes man, hade tillfälliga jobb inbokade med en vän och tidigare kockkollega.

– Mitt föreläsningsarbete kräver ingen geografisk placering och jag kan lika gärna utgå från Vallrun då vi har flygplatsen på bara strax över en timmes avstånd. Det målas ofta upp en mörk bild av glesbygden men vi känner inte igen oss i den. För mig innebar den ett nytt yrke, företaget inom webb & PR som jag ska starta är inget jag sysslade med tidigare utan den möjligheten uppstod efter flytten, säger Pernilla

Det är tre mil till skolan och närbutiken i Föllinge. Östersund ligger cirka tio mil bort. Håkan jobbar som kock i skolköket i Föllinge. Emma har just börjat läsa medieprogrammet på gymnasiet i Östersund, där Emil redan går på transportprogrammet. Båda ungdomarna veckopendlar och har varsin bostad. På fritiden driver Emil företaget Emils Byservice och arbetar på en bondgård när han inte hänger i pistmaskingaraget i Åkersjön. Efter gymnasiet ska han ta över en lastmaskin i området.

– Vi äter ofta bär, älgkött, fisk och svamp från fjällnaturen runt oss. I stället för att börja renovera huset när vi flyttade hit så bytte vi ena skotern. Livet är härligt och ingen i familjen har ångrat det stora steget.

Följ Pernilla som bloggar om flytten på www.liveinfjallen.com

---

Se bilderna från snöskoterns julafton här

Familjen Persson löste platsbristen med ett extra vardagsrum

Åkersjön vill bli längdmecka – igen

---

Mer från Till Fjälls:

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan