Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flaggstången nära klyva Allis

Allis Jonsson fick närkontakt med stormen Hilde i helgen. Detta då flaggstången blåste omkull och fällde Allis med full kraft.

Det började med blåsa kraftigt redan tidigt i lördags hemma hos Allis Jonsson i Storåbränna. Det tog inte lång tid förrän de första träden blåste omkull, flera träd i direkt anslutning till familjens bostadshus.

– Det var nåt fruktansvärt. Fram emot sex-tiden på kvällen försvann dessutom strömmen och allt blev mörkt, berättar Allis.

Hon bestämde sig då för att gå ut i trädgården och rädda det som kunde räddas, skyfflar och andra redskap som blåst omkring.

Och rädda bilen.

Framåt 23-tiden på kvällen tittade hon ut och såg att flaggstången lutade betänkligt. Högst upp i flaggstången smattrade vimpeln.

Men det skulle den inte göra så länge till.

På gården gjorde sig samtidigt hennes son och måg sig redo för att ge sig ut med motorsågar för att röja bland de nedfällda träden ute på vägen. Alliskulle flytta en bil så de kunde passera.

– När jag går över gården kom flaggstången farande bakifrån. Den är 16 meter lång och fällde mig direkt, säger Allis.

Flaggstången slog ned rakt över ryggen på Allis som föll till marken.

– Jag blev nedslagen direkt. Jag kunde inte andas, jag fick panik, berättar Allis som trots allt hela tiden var vid medvetande.

Hon kämpade för allt hon kunde med att fram ljud så att de andra på gården skulle upptäcka att hon blivit nedslagen.

– Hade de farit ifrån mig hade jag aldrig klarat av smällen, säger Allis och får en klump i halsen då hon tänker på hur nära det var att hon mist livet.

Ambulansen tillkallades och körde Allis till sjukhuset i Östersund. Klockan 02.00 på natten fick hon komma in till akuten.

Efter ett dygn på intensiven ligger Allis nu ortopeden. Skadelistan är lång; en spricka på en kota i ryggraden, flera spräckta revben och en blödning ena lungan.

– I dag fick jag reda på att det inte blir någon operation men att jag måste gå med korsett i tre-fyra månader för att stabilisera ryggraden. Halskragen har jag sluppit nu, men jag måste ligga blick still i sängen, berättar Allis Jonsson som trots allt är tacksam.

– Hade jag fått flaggstången i huvudet hade jag inte legat här nu, säger hon och får in lite flytande föda.