Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flashback-identiteter uppges röjda

Hundratusentals anonyma användaruppgifter från nätforumet Flashback har läckts.
Journalisterna i Researchgruppen bekräftar på Twitter att de har tillgång till dem.

Researchgruppen har under veckan fått uppmärksamhet för sitt samarbete med Expressen, där man avslöjat att flera Sverigedemokrater anonymt skrivit rasistiska saker i kommentarsfält. På en Twitter-fråga från Emanuel Karlsten, journalist inriktad på digitala medier, bekräftar gruppen att de har tillgång till dolda användaruppgifter från Flashback – och att gruppen tror att uppgifterna är spridda.

Fick via mejl

Martin Fredriksson från Researchgruppen säger till Nyheter24 att de haft tillgång till uppgifterna i ungefär ett halvår.

– Vi har fått den från olika håll via mejl. Vi har uppgifter till ett par hundratusen konton, säger han till Nyheter24.

Gruppen diskuterar samarbeten med olika tidningar. Främst riktas intresset mot näthatare och makthavare som skriver under anonymitet.

– Det vore journalistiskt tjänstefel att inte använda uppgifterna.

"Oetiskt"

Flashback har hundratusentals medlemmar som anonymt diskuterar en mängd olika ämnen på nätet.

– Man har vågat säga saker som man inte vågar i andra sammanhang, då menar jag inte rasism, utan ventilera tankar om självmord, olika psykiska besvär, eller andra saker som man inte vill vädra i sin vänskapskrets, säger Emanuel Karlsten.

Researchgruppen uppger att de har tillgång till vilken mejladress som är kopplat till varje användare, som i vissa fall kan avslöja en persons identitet.

Emanuel Karlsten beskriver det som väldigt problematiskt och säger att uppgifterna – om än inte av Reseachgruppen – exempelvis kan användas som utpressning.

– Det är högt oetiskt att sitta på uppgifter som i alla fall jag har svårt att fatta hur man skulle komma över utan att bryta mot lagen, säger han.

Ta emot är inget brott

Det som Reseachgruppen gjort behöver däremot inte vara olagligt.

– Har man hackat sig in för att komma över uppgifterna är det ett solklart dataintrång. Har man bara fått uppgifterna överlämnade är det inte det, säger Christopher Kullenberg, forskare i vetenskapsteori och IT-expert vid Göteborgs Universitet.

TT har sökt Researchgruppen och representanter för Flashback.