Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fläskfilé med apelsinsås

Dagens middagstips:

Annons

För: 4 personer

Tid: 35 minuter

600 g fläskfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 gul lök

1 msk tomatpuré

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 dl rödvin

salt och peppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

1 apelsin

2 msk socker

1 1/2 dl vatten

Att äta till: 2 morötter, stekt potatis, persilja

Gör så här:

1. Tvätta apelsinen till såsen noga. Skär loss och strimla det yttersta gula skalet. Koka upp 1 1/2 deciliter vatten med 2 matskedar socker. Sjud skalstrimlorna 5 minuter i sockervattnet.

2. Koka såsen. Smörfräs lök, tillsätt tomatpuré, vatten, fond och rödvin. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 5 minuter. Sila såsen. Tillsätt skalstrimlorna, färga såsen med soja. Salta och peppra.

3. Putsa och skär fläskfilén 3 centimeter tjocka skivor som bankas ut lätt. Skala och strimla morötterna fint. Stek strimlorna någon minut i smör. Ta upp och håll strimlorna varma. Stek köttet i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra. Lägg upp köttet på bädd av strimlade morötter. Toppa med sås och garnera med renskurna apelsinklyftor och persilja. Stekt potatis är gott till.