Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flatmo (C) får oväntat stöd från unghögern

I valet lämnade var tredje väljare Moderaterna i Bräcke kommun. Partiet försvagades och tappade från sex till fyra mandat i fullmäktige.

Valresultatet var naturligtvis en katastrof för en hungrande höger som hoppades på att växa. Centerpartiets rekordresultat i kommunen bidrog till det moderata tappet. Men politikens regler följer inte alltid väljarnas utslag. På onsdagens fullmäktige kan en av valets stora förlorare, Moderaterna, i stället bli vinnare och kassera hem en oppositionsrådspost. Johan Loock (M) med 15 mäktiga personkryss i ryggen kan väljas till nytt oppositionsråd i Bräcke kommun.

Att Theresa Flatmo kan bli bortkuppad från den självskrivna rollen som oppositionsråd på onsdagens kommunfullmäktige skrev jag om i gårdagens tidning. I dag kan jag berätta att Moderaterna kan fånga oppositionsrådsposten utan stöd från Socialdemokraterna. Och att den interna kritiken inom Moderaterna växer.

Valberedningen inför fullmäktigemötet har inget enat förslag till oppositionsråd. För Centerpartiet kommer Marina Mellgren föreslå Theresa Flatmo efter beslut från ett enat medlemsmöte. Moderaterna har också ett eget förslag, ett förslag som Veronica Eklund kommer presentera. Den som troligtvis kommer att lyftas upp är fullmäktigeledamoten Johan Loock (M). Han kan i sin tur vinna fullmäktiges förtroende utan dolt stöd från Socialdemokraterna. Men det skulle vara en sensation. Det skulle kräva en uppgörelse mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. En uppgörelse Sverigedemokraterna i dag nekar till. Det skulle också kräva att en rad av Centerpartiets ledamöter frifräsar och går emot ett enigt medlemsmöte.

Joel Nordkvist, uppvuxen utanför Gällö och ordförande för MUF Jämtland är väldigt kritiskt till sina partikamraters agerande.

– Så här gör man inte. Det är att ge väljarna en knytnäve. Och att ge maktskiftet en knytnäve.

Nordkvist lyfter vikten av att Centerpartiet och Moderaterna agerar i gemensam opposition i stället för att agera som tysta stödpartier till Socialdemokraterna och Draxten (S). I samtal med Nordkvist framkommer det tydligt att allianssamarbetet är viktigt för det Moderata ungdomsförbundet. Den nya generationens moderater vill därför se en enad opposition i Bräcke kommun. Han beskriver en historisk partikultur inom borgerligheten där man aldrig tidigare försökt vinna makten: Inte innan Theresa Flatmo (C) i vart fall.

– Borgerligheten har inte agerat som ett gemensamt alternativ istället har man tävlat om vem som blir störst oppositionsparti.

En situation där Moderaterna och Centerpartiet inte agerar i gemensam opposition skadar ett allianssamarbete och borgerlig enighet. Inför valet 2018 finns det för första gången en realistisk chans till maktskifte, om oppositionen agerar intelligent. Men den chansen är på väg att slås sönder redan under mandatperiodens första månader.

När Moderaterna lyfter en egen kandidat till oppositionsråd i stället för att backa upp Centerpartiet splittras oppositionen. Oavsett utgång i oppositionsrådsvalet kommer splittringen kunna användas av Socialdemokraterna i valrörelsen. Man kan erkänna det ökade väljarstödet till Centerpartiet, men utan uppbackning från andra partier är procenten värdelösa. Ett stort parti som inte kan samla en majoritet befinner sig fortfarande i opposition oavsett storlek.

Cirkusens finalakt avgörs på onsdag.