Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler anmälningar om vårdskador

Jämtlands läns landsting gjorde 37 lex Maria-anmälningar förra året. Det är fler än under 2012.

I 15 fall avled patienterna på grund av den rapporterade allvarliga vårdskadan. Tio av fallen var självmord (sex kvinnor och fyra män), som lex Maria-anmälts eftersom de inträffade inom fyra veckor efter patientens kontakt med sjukvården.

Under 2012 gjordes totalt 24 lex Maria-anmälningar och av dessa gällde sex fall självmord. Det framgår av landstingsets patientsäkerhetsberättelse.

Det ökade antalet anmälningar som gäller självmord har gjort att landstinget startat en utredning där de bakomliggande orsakerna analyseras. Här framkommer bland annat brister när det gäller att bedöma risken för självmord hos patienter. Under förra året har också ett så kallat suicidpreventivt arbete pågått i samverkan med bland annat polis och räddningstjänst. Arbetet, som fortsätter, har bland annat lett till beslut om en landstingsövergripande handlingsplan på det här området.

Hälften av de 37 lex Maria-ärendena som anmäldes till Socialstyrelsen och till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har sitt ursprung i primärvården, alltså någon av länets hälsocentraler. I en del fall gäller ärendet flera verksamheter. Av de anmälda ärendena 2013 gällde 21 kvinnor och 16 fall gällde män.

15 av ärendena handlade om fördröjd diagnos (tio kvinnor och fem män). I åtta av dessa fall handlar det om försenad diagnos av cancer.