Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler asylsökande barn får stanna

Fler asylsökande barn ska få möjlighet att stanna i Sverige tack vare en lagändring.

Hur många barn som påverkas är dock ännu oklart.

Bestämmelsen i utlänningslagen om synnerligen ömmande skäl ändras till "särskilt". Det blir förändringen genom uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet som nu träder i kraft den 1 juli.

– Det är viktigt att vi nu gör ett förtydligande att barnens skäl inte behöver vara av samma tyngd eller allvar. Barnperspektivet ligger oss väldigt nära hjärtat, säger migrationsminister Tobias Billström (M) till TT.

– Vi har haft en lagstiftning som varit väldigt restriktiv där vi sett fall där personer som borde få stanna inte fått det. Det här innebär konkreta förbättringar för barn och familjer som i dag tyvärr inte får stanna i Sverige, säger Maria Ferm migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Vad "särskilt ömmande skäl" kan vara anges genom en rad exempel.

Barn med svår sjukdom eller som upplevt traumatiska händelser liksom är omhändertaget av sociala myndigheter är några sådana.

Är det inte ett problem vad som ska anges som svår sjukdom?

– De exempel vi ger är viktiga men ska inte ses som uttömmande. Man ska titta på situationen i varje enskilt fall, säger Maria Ferm.

Migrationsverket ska nu ta del av förslaget. Fredrik Bengtsson, presschef, poängterar att man är försiktig med att dra slutsatser men ser ett frågetecken för till exempel faktorn "barnet saknar socialt nätverk i hemlandet men fått ett sådant i Sverige".

Detta då regelverket används inom den så kallade grundprövningen – när Migrationsverket och domstol prövar ärenden.

– Eftersom vår grundprövning tar fyra månader har barnet inte hunnit få anknytning till Sverige. Barn som skaffar sig en väldigt stark anknytning till Sverige men inte har det till sitt hemland – då talar vi om barn som varit i Sverige i flera år, säger han.