Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler barn har det bättre

Rädda Barnen noterar i år en minskning av barnfattigdomen i Sverige. Även de flesta kommuner i länet kan visa på lägre siffror, men inte alla.

– Det mest anmärkningsvärda i den här rapporten är att 232 000 barn i Sverige fortfarande lever i vad Rädda Barnen kallar barnfattigdom. En positivare siffra jämfört med förra rapporten och den minskningen gäller även för Jämtlands län, säger Per Hedman, ordförande i Rädda Barnen i Jämtland.

Rädda Barnens begrepp för barnfattigdom består av två bitar. Ena biten handlar om inkomststandard vilket för en tvåbarnsfamilj efter skatt och bidrag motsvarar 17 000 kronor i månaden. Ligger man under den summan, som är en officiell siffra från SCB, uppfyller man ett av de kriterier som gäller för att leva i barnfattigdom. Det andra kriteriet gäller nivån på försörjningsstödet, det som tidigare kallades barnbidrag. Vissa barn lever i båda dessa begrepp.

– Totalt sett är det cirka 12 procent av landets barn lever i barnfattigdom. Siffran i länet är på drygt 10 procent, där har vi legat de senaste åren, säger Hedman.

Årets rapport bygger på siffror från 2011. De mest utsatta barnen är de med ensamstående föräldrar och de med utländsk bakgrund. I vårt län är det tre kommuner där barnfattigdomen ökat - Ragunda, Strömsund och Åre.

– Strömsund är den kommun som är mest drabbad. Orsakerna är att arbetslösheten där är något högre och att kommunen tagit emot många flyktingar. I de övriga fem kommunerna minskade däremot antalet jämfört med förra rapporten, berättar Hedman som samtidigt vill lyfta fram att många kommuner nu arbetar aktivt med minska konsekvenserna av barnfattigdomen.

– Ragunda kommun som numera har en musikskola som är gratis för alla, helt fantastiskt, menar Hedman som också anser att kommunernas höjning av flerbarnstillägget är en viktig satsning för att stötta ekonomiskt utsatta.

Rädda Barnen har en önskelista för vad som ska göras för att stötta barn i ekonomisk utsatthet. På listan finns bland annat att inga barn ska vräkas från sina hem, att alla skolaktiviteter ska vara avgiftsfria samt att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.