Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler batterier ska återvinnas

I dag kan det mesta av ett batteri återvinnas. Trots det lämnas vart tredje batteri i Sverige inte in till återvinning. Nu startar kampanjen med att få in de försvunna batterierna.

Annons

Under 2012 kom cirka 5 600 ton batterier ut på den svenska marknaden. Samma år återvanns cirka 3 600 ton batterier. Jämtlands län hamnar på tolfte plats när det gäller batteriåtervinning i Sverige.

– Vi kan inte säga helt säkert var de batterier som inte återvinns är. Men vi tror att de flestas ligger på hög hemma i byrålådorna. Och där gör de ingen nytta, säger Micaela Westerberg, informationsansvarig på branschorganisationen Batteriåtervinningen.

Det mesta av materialet i ett batteri kan i dag återanvändas i nya batterier och i andra produkter. Genom detta kan brytningen av nya metaller minskas.

För att komma till rätta med de försvunna batterierna dras därför en nationell kampanj i gång med målet att fler ska lämna in batterier oftare till återvinning. Samtidigt byter Batteriinsamlingen namn till Batteriåtervinningen.