Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler batterier ska återvinnas

I dag kan det mesta av ett batteri återvinnas. Trots det lämnas vart tredje batteri i Sverige inte in till återvinning. Nu startar kampanjen med att få in de försvunna batterierna.

Annons

Under 2012 kom cirka 5 600 ton batterier ut på den svenska marknaden. Samma år återvanns cirka 3 600 ton batterier. Jämtlands län hamnar på tolfte plats när det gäller batteriåtervinning i Sverige.

– Vi kan inte säga helt säkert var de batterier som inte återvinns är. Men vi tror att de flestas ligger på hög hemma i byrålådorna. Och där gör de ingen nytta, säger Micaela Westerberg, informationsansvarig på branschorganisationen Batteriåtervinningen.

Det mesta av materialet i ett batteri kan i dag återanvändas i nya batterier och i andra produkter. Genom detta kan brytningen av nya metaller minskas.

För att komma till rätta med de försvunna batterierna dras därför en nationell kampanj i gång med målet att fler ska lämna in batterier oftare till återvinning. Samtidigt byter Batteriinsamlingen namn till Batteriåtervinningen.