Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fler behöver a-kassa"

Många arbetslösa i Östersund och Strömsund saknar a-kassa. Uppemot 40 procent får klara sig genom egna besparingar, hjälp från anhöriga eller kommunens försörjningsstöd.

Annons

Uppgifterna kommer från TCO som tagit fram statistik från september i fjol.

I Strömsunds kommun var då 301 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa. Av dem saknade 124 personer ersättning från a-kassan.

I Östersunds kommun stod var tredje öppet arbetslös utan a-kassa samma månad. Det vill säga 338 personer av 1 132 personer.

Att så många inte har a-kassa kritiseras av TCO som vill se en ny arbetslöshetsförsäkring.

– Det kan inte ha varit meningen att arbetslöshetsförsäkringen skulle göra fler beroende av ekonomiskt stöd från kommunerna. Betydligt fler arbetslösa än i dag måste omfattas av a-kassan, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO föreslår att alla som är etablerade på arbetsmarknaden ska omfattas av en arbetslöshetsförsäkring och att taket för ersättning höjs.