Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fler behöver a-kassa"

Många arbetslösa i Östersund och Strömsund saknar a-kassa. Uppemot 40 procent får klara sig genom egna besparingar, hjälp från anhöriga eller kommunens försörjningsstöd.

Uppgifterna kommer från TCO som tagit fram statistik från september i fjol.

I Strömsunds kommun var då 301 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa. Av dem saknade 124 personer ersättning från a-kassan.

I Östersunds kommun stod var tredje öppet arbetslös utan a-kassa samma månad. Det vill säga 338 personer av 1 132 personer.

Att så många inte har a-kassa kritiseras av TCO som vill se en ny arbetslöshetsförsäkring.

– Det kan inte ha varit meningen att arbetslöshetsförsäkringen skulle göra fler beroende av ekonomiskt stöd från kommunerna. Betydligt fler arbetslösa än i dag måste omfattas av a-kassan, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

TCO föreslår att alla som är etablerade på arbetsmarknaden ska omfattas av en arbetslöshetsförsäkring och att taket för ersättning höjs.