Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler borde bli en hoppjerka

Svenskar byter jobb ganska sällan både internationell sett och jämfört med våra nära grannländer som Danmark och Nederländerna.

Guldklockan för lång och trogen tjänst är en del av ett ideal som fortfarande är starkare än vi tror. Men många svenskar går och mår dåligt på jobbet. De har insett att arbetsuppgifterna inte passar dem eller att arbetsplatsmiljön är dålig, stressig och destruktiv. Men de byter inte heller jobb i särskilt hög utsträckning. Allt detta visar ny forskning från Stockholms universitet som har gått igenom en rad olika branscher och samlat data under tio års tid.

Det är problematiskt att flera av oss stannar på arbetsplatser där vi inte trivs. Att gå runt och känna att man saknar makt över sin vardagssituation och vara missnöjd med jobbet är inte nyttigt. Utbrändhet och psykosocial ohälsa är ett växande problem i Sverige och missnöje med sitt arbete kan vara en faktor. Att vi stannar och mår dåligt tills vi sjukskriver oss kostar i form av både mänskligt lidande och resurser.

Man kan fråga sig var denna missriktade ståndaktighet kommer ifrån. Vi har ändå en relativt låg arbetslöshet och den absoluta majoriteten av oss kan hitta ett nytt jobb om vi säger upp oss från det gamla. Svaret kan ligga i våra värderingar som i sin tur styrt politiska beslut.

Facket och staten körde gemensamt en kampanj 1949-50 på temat var inte en hoppjerka. Där ingick bland annat affischer med arbetare med ben som gräshoppor som hoppar mellan olika fabriker. Det var något dåligt och flängigt medens det stabila var fint. I dag har vi LAS, en sorts politiska manifestation av liknande värderingar. Ju längre du stannar på ett ställe, desto högre upp i hierarkin kommer du.

Det ekonomiska landskapet håller på att förändras i grunden. Synen på att vi ska stanna kvar på ett jobb år ut och år in fast vi inte ens trivs är djupt förlegad. Vi går snarare mot ett klimat och ett samhälle där vi byter arbete ofta, har flera olika uppdrag, jobbar deltid och som frilans. Där vi har en karriär över hela livet och fortsätter utvecklas och byta arbetsuppgifter.

Det är dags att göra upp med bilden från 1900 talets Sverige, där alla bör ha en fast anställning på samma ställe hela livet, jobba inom tillverkningsindustrin och rösta på Socialdemokraterna. Resten av världen är redan på väg vidare. Men för att göra transformeringen till en snabbrörlig informationsekonomi möjlig måste också våra välfärdssystem hänga med. Mer grundtrygghet och välfärd oberoende av anställning kommer också ge mer incitament till ett flexiblare liv. Det kommer vi dessutom må bra av.