Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler dör när lönen kommer

Risken att dö ökar markant på lönedagen, visar en rapport. Antalet dödsfall på grund av någon form av hjärtproblem i samband med att lönen betalas ut ökar med hela 67 procent.

Mest ökad risk för att dö i förtid i samband med löneutbetalningen löper du om du är låginkomsttagare i åldersgruppen 18–35 år. Det spelar enligt kartläggningen ingen roll vilken veckodag som lönen betalas ut.

Johan Vikström, en av forskarna bakom rapporten, tror att ökningen hänger samman med att många har latenta problem med exempelvis hjärtat, som kan triggas av att man ger sig ut, tar en kväll på krogen eller shoppar.

Han tror även att ökad alkoholkonsumtion kan vara en utlösande faktor, även om alkoholrelaterade dödsfall i sig inte ökar.

– Om du har ett underliggande hjärtproblem och är ute och dricker kraftfullt kan du dö av själva hjärtproblemet, även om det är det faktum att du har varit ute på krogen som satt igång det hela, säger han.

Studien visar att höginkomsttagares dödlighet inte påverkas av lönedagen. Det hänger enligt Vikström troligen samman med att lönen inte får lika stora effekter på konsumtion, aktivitet och livsstil för denna grupp.

Rapporten kommer från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering som kartlagt offentliganställda under åren 1995–2000.