Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyktingar till länet under nästa år

Alla kommuner i länet tar emot flyktingar. De senaste åren har antalet ökat och nästa år tas ännu fler emot i länet.

Kriget i Syrien och oroshärdar på många andra ställen tvingar folk att fly.

En del hamnar i Bräcke kommun som senaste fyra åren har avtal med staten att ta emot cirka 35-45 personer per år.

För två år sedan kom 70 flyktingar till kommunen, vilket alltså blev nästan dubbelt så många som kommunen avtalat med Migrationsverket. Det berodde på att det blev fler anhöriga till flyktingar i Bräcke som flyttade in.

Det satte press på myndigheternas mottagande av flyktingar, konstaterar Peppe Liljefjäll, chef för sociala avdelningen inom Bräcke kommun.

– Men vi är i stort behov av nya invånare. Kommunen har 6 700 invånare, utan invandring skulle det varar 6 100, säger Peppe Liljefjäll.

Av 46 flyktingar som har kommit till Bräcke i år är 22 barn, alltså 15 år eller yngre.

Generellt är det likadant för hela länet. Det kommer många familjer med barn till länet. Hittills i år har det kommit 595 flyktingar, varav 94 är barn 0-5 år och 165 är barn mellan 6 och 15 år. Tre personer är över 65 år.

Det är staten Sverige som tar emot människor som söker asyl.

Myndigheten som ansvarar för flyktingmottagandet är Migrationsverket som via länsstyrelserna tecknar avtal med kommunerna om att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Kommunerna ansvarar för att erbjuda samhällsorientering, utbildning i svenska, skola, barnomsorg och att ge övrig kommunal service till nyanlända precis som för övriga kommuninvånare. Kommunerna får statsbidrag för flyktingmottagande.