Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler flyttar till glesbygd än från

Trenden har äntligen vänt. Nu flyttar fler till glesbygd än från.

I februari skrev Dagens Nyheter om att för första gången på årtionden så är det fler som flyttar till orter i glesbygd än som flyttar därifrån. Stora delar av våra fem nordligaste län har under lång tid varit drabbade av negativa siffror i både inflyttnings- och födelsenetto. Nu ser det positivare ut!

Norrlandsförbundet gläds sannerligen åt den positiva nyheten.

Vi tackar bland annat invandringen för det positiva resultatet. Dels kommer det flyktingar hit, men också livsstilsinvandrare från Tyskland och Nederländerna.

De flyttar hit för att få mer plats och bättre luft. Många av de utrikesfödda som kommer hit till norr besitter kompetens, engagemang och visioner som är utvecklande för våra norrländska orter. Tack för att ni kommer hit och tack för att ni stannar i Norrland!

Vi ser också att många väljer att bo kvar i Norrland. Vi är många norrlänningar som älskar vår hembygd och som aldrig övervägt att flytta härifrån.

Att bo i Norrland har många fördelar såsom vacker natur och frisk luft, närhet till rekreation och friluftsliv samt billig mark och billigt boende. Innovationskraften är stor, speciellt i Norrlands inland.

Det finns företag som har unik spetskompetens och som behöver kunna rekrytera för sin verksamhet. Det skapar både svårigheter och möjligheter.

Svårigheter att hitta exakt den person man behöver för att kunna ha företaget kvar i bygden. Möjligheter till samverkan mellan kommuner, universitet och andra intressenter för att långsiktigt skapa utbildningsplatser. Tack alla ni som bor och verkar i Norrland och bidrar till utveckling och tillväxt!

Norrlandsförbundet lanserade 2012 kampanjen ”Flytt’ hit!”. Kampanjen handlar om att locka fler att flytta till Norrland genom att lyfta goda exempel på inflyttade.

Den handlar också om att synliggöra Norrlands positiva påverkan på övriga Sverige. Norrland är rikt på naturresurser såsom skog, vattenkraft och mineraler som används i hela Sverige och exporteras utomlands.

Norrlandsförbundet hävdar att Norrland är en motor för hela Sveriges utveckling och ska därför i större utsträckning vägas in när det gäller beslut som tas om till exempel statliga infrastrukturinvesteringar och lokalisering av statliga myndigheter.

Nu när fler uppenbarligen vill flytta till Norrland så gläds vi och kan med ännu större kraft hävda att hela Sverige måste få förutsättningar att leva och utvecklas!

Norrlandsförbundets styrelse

Ewa Back, ordförande, Berit Kvist, vice ordförande, Britt Westerlund, Norrbotten, Ann-Kristin Nilsson, Norrbotten, Inger Bäckström, Västerbotten, Hans-Olof Mårtensson, Västerbotten, Susanné Wallner, Jämtland, Jim Salomonsson, Jämtland, Ulf Nordin, Västernorrland, Sig-Britt Ahl, Västernorrland, Gunnar Olsson, Gävleborg, Roland Bäckman, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel