Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hälsocentraler i länet kan bli privata

Neron Hälso- och Sjukvårdsutveckling AB har köpt Söråkers Vårdcentral utanför Sundsvall.
Och bolaget är intresserat av att driva primärvård också i länet.

– De har köpt aktieinnehavet. Verksamheten fortsätter och patienterna kommer inte att märka någonting, säger Annika Salomonsson, verksamhetschef på Söråkers vårdcentral som drivit verksamheten på entreprenad tillsammans med maken Staffan Salomonsson sedan 2001.

Hon berättar att vårdcentralen i Söråker var den första i Västernorrlands län som lades ut på entreprenad från landstinget, i dag drivs totalt sju vårdcentraler av privata aktörer.

Neron har i dagsläget två dotterbolag i Jämtlands län – Commodia och Medicin Direkt. Men det finns ett intresse från bolaget att driva primärvård också i vårt län.

– Vi vill gärna expandera, men inte genom förvärv i första hand. Vi kommer nog inte att fortsätta köpa så mycket, säger Tore Norén, styrelseordförande i Neron Hälso- och Sjukvårdsutveckling AB som har sitt kontor i Stockholm.

– Nästa år kommer fri etableringsrätt och vi hoppas vara med på primärvårdssidan i Jämtlands län. Men ännu är inte regelverket klart.

Landstinget i Jämtlands län har i dag avtal med tre hälsocentraler som drivs på entreprenad – i Offerdal, Hammerdal och Hede. I februari antog riksdagen ett förslag som innebär att alla landsting ska införa den fria etableringsrätten i primärvården senast 1 januari nästa år.