Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hoppar av lokalpolitiken

Fler kvinnor och unga hoppar av lokalpolitiken. Något som ökat den senaste mandatperioden, och ofta är det politiker i ledande roller som tackar för sig
– Kommunalrådsposten är mycket krävande. Det är slitsamt i längden, säger Niklas Bolin på Mittuniversitetet.

Sedan valet 2010 har 2 600 lokalpolitiker lämnat sina uppdrag i förtid, enligt en undersökning som tidningen Dagens samhälle gjorde i december. Det är 24 procent fler än förra mandatperioden. Avhoppen ökar underskottet på kvinnor och unga, grupper som redan är underrepresenterade.

Många motiverar sina avhopp med privata skäl, som hälsa, ålder, familjeförhållanden, nytt jobb och flytt från kommunen. Men i en rapport från SCB säger fyra av tio avhoppare att politiska skäl har varit helt eller delvis avgörande. Det handlar om debattklimat, att fullmäktige upplevs som tandlöst, maktlöshetskänslor, hård partistyrning och missnöje med den egna insatsen.

– Som kommunalråd har du mycket ansvar. Du är den person som håller samman kommunen och är ansiktet utåt. Vilket är särskilt krävande där man inte har egen majoritet, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Avhoppen i kommunpolitiken är mycket vanligare än i landstingen och riksdagen. Sedan tidigare är män i övre medelåldern överrepresenterade. Enligt Niklas Bolin är det generellt mer män som engagerar sig politiskt. Det finns därmed färre kvinnor att utse till valbara platser.

– Det är ett problem om man har en demokratisyn om social representativitet. Det vill säga att alla känner sig representerade i våra politiska församlingar. Det finns goda skäl till att det ska finnas en mångfald, både äldre och yngre, kvinnor och män och svensk- och utlandsfödda, säger han.

Läs mer om valet:

Fler män än kvinnor på valbar plats i Jämtland

Nya jobb i fokus för både S och M

Centern vill satsa på cykelbanor i Östersund