Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hus på gång

En stororder från Mälardalen ger tio nya jobb hos husbyggaren. Nu är nya fabriken på plats och till hösten drar produktionen i gång.

Annons

Det är ett stort avtal med byggföretaget NCC och den allmänt positiva konjunkturutvecklingen som gör att det satsas.

– Det finns ju en historia och kunskap i Hammerdal kring träbyggnationer. Och det känns skönt att kunna föra det vidare, säger Peter Rhensbo, vd för Norrlands Trähus AB.

Det är en rejäl lokal på 3 200 kvadratmeter som byggts i anslutning till den befintliga fabriken. En investering på cirka 20 miljoner kronor. Just nu pågår takarbeten och förberedelser för resning av den sista tillbyggnaden. Produktionen i den nya delen beräknas köra i gång månadsskiftet oktober-november.

– För att kunna serva de stora drakarna krävs det en lite större kapacitet. Ska vi klara oss långsiktigt är det här en investering vi måste göra, säger Peter Rhensbo.

Rekrytering av tio nya medarbetare är i full gång och efter semesterperioden inleds en internutbildning av den nya personalen. Det är både projektledare och snickare som kommer att anställas. Enligt Peter Rhensbo har det inte varit några problem att få tag i bra och kompetent personal.

– Det finns bra jobb lokalt. Det måste vi kanske bli bättre på att saluföra.

I fabriken i Ulriksfors, utanför Strömsund, jobbar 13 personer och i Hammerdal är det 25 i dag och tio till när rekryteringen är färdig. Peter Rhensbo konstaterar att det generellt sett sägs vara svårt att hitta högskoleutbildade tjänstemän i norrlands inland.

– Men jag är en hemvändare och en av våra projektledare är också en hemvändare, säger han.

Företaget levererar inte hus till privatpersoner, utan bara till byggfirmor. Man har nischat in sig på, så kallade, gruppbyggda småhusoråden. Det vill säga radhus, parhus och friståenden villor i större serier. Främst går leveranserna till byggprojekt i Stockholm och Mälardalen. Peter Rhensbo ser inga problem med att de har sin tillverkning i Jämtland.

– Det är ju inte så långt till dit egentligen. Lastar vi här på kvällen är vi ju framme i Stockholm nästa morgon, säger han.