Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hyresrätter behövs i Åre

Medan denna insändare trycks pågår välbehövliga förhandlingar mellan partierna i Åre kommun. Under tiden bör de folkvalda påminnas att det nu är dags att göra stordåd av sina vallöften. Det gäller oavsett koalitionsfärg eller blocksamarbete.

Vi har under ännu en valkampanj hört vackra melodier från fritidspolitiker och kommunalråd om deras bostadsplaner, men unga, nyanlända, barnfamiljer och studenterna har inte råd med ytterligare fyra års bostadslöshet. Dessa grupper behöver tillgång till hyreslägenheter.

Den akuta bostadsbristen i Åre hämmar både tillväxt och välfärd i kommunen. Inom kommunen är vakansgraden knappt 1 procent när det gäller hyresrätter. Tjugo nya småhus tillkommer under åren 2014–2015, fast inte lika många hyresrätter.

Väljarna, näringslivet och Hyresgästföreningen ställer stora krav på de folkvalda under nästa mandatperiod. Det är politiken som har bidragit till den akuta bostadsbristen.

Politikerna har också det primära bostadsförsörjningsansvaret enligt lag. Politikerna medverkade i besluten när Årehus sålde hälften av sina lägenheter år 2007.

År 2005 hade kommunen 703 hyresrätter i sitt bestånd, åtta år senare fick de bostadssökande köa om ynka 316 lägenheter.

Visst är det dyrt att bygga i Sverige. Det är en nationell åkomma som gäller för alla kommuner, likväl kan det inte ursäkta passivitet.

Medan Åre kommun inte har byggt sedan 2005 har man å andra sidan premierat småhus med byggrätter. Det lär inte bli billigare att bygga i framtiden, därför måste det politiska uppdraget förvaltas på ett allmännyttigt maner så att bostadskrisen utvisas ur Åre kommun.

Anne-Christine Strömberg, Ali Qadiri

ordförande resp utredare Hyresgästföreningen i Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel