Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler klagomål efter stafettläkarstoppet

Antalet ärenden som anmälts till Patientnämnden har minskat något under 2013. Men det finns ett område där trenden är den motsatta - hälsocentralerna.

Under förra året anmäldes 479 ärenden till Patientnämnden i Jämtlands län vilket kan jämföras med 511 året innan. Men inom primärvården har antalet ärenden ökat och Patientnämnden konstaterar i sin årsberättelse, som redovisades för landstingsfullmäktige häromdagen, att det är många av dessa ärenden som kan kopplas till läkarbristen på flera av hälsocentralerna. Här står också: "Det vällovliga försök som gjordes för att minska andelen stafettläkare i primärvården genom att införa ett stafettläkarstopp bidrog olyckligtvis till att försämra en redan ansträngd situation".

– De som på lång sikt blir drabbade är de som är kroniskt sjuka och som är beroende av en fast läkarkontakt, säger Rune Berglund (S), ordförande i Patientnämnden.

Agneta Ingvarsson, kanslichef hos Patientnämnden, talar också om att bristen på fasta läkare är en påtaglig riskfaktor, vilket de anmälda fallen visar.

– Ärenden som rör försenade diagnoser har varit betydligt fler under 2013 och brist på kontinuitet är ofta en viktig orsak. Man kan ha haft 7-8 olika läkare och troligtvis hade diagnosen kunnat ställas tidigare om det hade varit samma läkare som hade följt patienten, säger hon.

En för patienten ny läkare kan ha svårt att värdera symtomen i förhållande till hur det har sett ut över tid. Patientnämnden noterar också att om patientens symtom har avfärdats av en tidigare läkare så finns risken att även nästa läkare gör samma bedömning utan att göra någon egen noggrann undersökning. "Något som i flera fall fått olyckliga följder".

I nämndens årsberättelse blir också ett annat mönster i sjukvården tydligt, det handlar om bristen på jämställdhet. Precis som tidigare år är det fler kvinnor (64 procent) än män som har anmält klagomål mot vården. Dessutom visar statistiken att skillnaden ökar. Patientnämnden hänvisar även till andra undersökningar som visar på samma mönster - det är fler kvinnor än män som råkar illa ut i vården. Kvinnor som anmäler till patientförsäkringen får i högre grad än män ersättning för sina skador och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, delar oftare ut kritik i ärenden som anmälts av kvinnor.

– Det här talar för att kvinnor ofta har skäl att vara missnöjda och att de fått sämre vård än män, säger Agneta Ingvarsson.