Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kunder för Rossöns ekonomitjänst

Han inspireras av företagare i glesbygd och gillar att lösa problem. Rossöns ekonomitjänst startades 2010 och går nu bättre än någonsin.

Mannen bakom enmansföretaget, Gert Knochenhauer, föddes i Stockholm och flyttade till Rossön 2010. Innan flytten till Jämtland jobbade han på Migrationsverket i Karlstad och Säffle, men blev arbetslös.

– Jag gick runt i tre månader och funderade på vad jag skulle göra. Jag visste att jag inte vill leva på bidrag utan hitta på någonting. Då kom min dotter på det här, säger Gert.

Gert som tidigare hade utbildat redovisningskonsulter och drivit bokföringsbyrå insåg att idén var bra och satte sig genast ner med sina böcker och ringde gamla kontakter på stora revisionsbyråer.

Ett bidrag i form av lön i några månader från Trygghetsstiftelsen gav honom möjligheten att göra all research och påbörja arbetet. Som statligt anställd kan man nämligen få hjälp av dem om man har blivit uppsagd.

– Många runt om mig var skeptiska och sa att det aldrig kommer funka här i Rossön, berättar Gert.

Men han startade ändå och nu finns kunderna runt om i hela landet.

– I och med datatekniken kan jag sitta här i skogen och jobba, sedan gör jag ju så klart besök ute hos mina kunder, säger han.

Telefonen ringer och Gert får svara på några frågor ifrån en kund. När samtalet är över fortsätter han:

– Jag tar inget extra för att kunderna ställer frågor över telefon, jag tror det är ett lyckat koncept. Även om det blir stressigt ibland.

Extra jäktigt kommer det bli i början av nästa år, berättar han. Då ska momsredovisningen för de som har helårsmoms in.

– Tidigare skulle den in med deklarationen men nu är det ändrat till 26 februari, så det kommer nog bli många som behöver hjälp då.

• Hur går affärerna då?

– Till och med mars i år hade jag dubbelt jobb, men nu jobbar jag bara med det här. Inkomsten är dräglig men jag har inte tagit ut någon lön ännu. Det är något jag siktar på, för jag vill inte låna pengar.

• Vad är det bästa med jobbet?

– Att det är så fritt. Vill jag ta en paus, koka kaffe och påta i trädgården så kan jag göra det när jag vill. Sedan tycker jag om kontakten med folk också.

• Och du tycker om deklarationer och bokföring, som många andra ogillar?

– Ja, jag har alltid tyckt om att läsa deckare och det är lite samma sak i mitt jobb. Det handlar om att man ska hitta den bästa lösningen. Det är en utmaning och jag har hållit på med det sedan 1980 när jag startade byrå i Stockholm.

Då hade Gert fem anställda och tiden som företagare har gett honom erfarenhet.

– Kvinnliga företagare är smartare än män tror jag. De bygger upp vartefter och lever inte över sina tillgångar. Det är nog fler män som har en leasingbil på företaget och så där, och jag var själv så en gång i tiden. Men jag har lärt mig att ha fötterna på jorden.

Den inställningen har gett resultat. Företaget går bättre och bättre, kunderna ökar och i dagsläget gör Gert den fasta bokföringen till 16 kunder. Utöver det tillkommer kring 50 kunder kring deklarationstider.

– Många bokför själva, men vid bokslut och deklarationer hör de av sig. Det kommer bli mer och mer att göra samtidigt som jag hela tiden vidareutbildar mig för att alltid känna till alla lagar och förordningar inom mitt område. Jag svor på att inte anställa någon från början, men nu får vi se.