Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler löpare ska lockas ut i sommar

Vattudalsloppet­ ­inleder traditionsenligt årets friidrottssäsong i länet. Och startfältet ser ut att bli lite ­större än vanligt då många skolelever är anmälda.

På söndag är det dags för Vattudalsloppet. Tävlingen bjuder på tre olika banor, 5 km, 10 km och marathon samt en äventyrsbana för de minsta. De senaste åren har startfältet bestått av runt 40–50 löpare.

– Vi hoppas på lite mer i år när skolan är engagerad. Det är flera elever från Vattudalsskolan som är anmälda. Det är jättekul. De flesta kommer nog att springa 5 kilometersbanan och där blir det säkert upp emot 50 löpare, säger Mats Zetterlund, Vattudalens LDK, som berättar att deltagare från bland annat Norge och Stockholm är anmälda.

En annan tävling som brukar vara tidigt ute i maj är Åkeräng-Terräng. I år kommer dock loppet att avgöras 7 juni. Första tävlingen avgjordes 2001 och med tanke på att det det året var två lopp, ett på våren och ett på hösten, blir det i år jubileum. Tionde raka loppet.

– Då i början var det en mindre tävling där de i byn sprang. Nu har det vuxit. Det är jättekul, verkligen. Det vore kul om någon ville spela lite musik. Jag ska kolla upp det, säger Mårten Persson.

friidrottsprogrammet i länet ut ungefär som tidigare år. Poängjakten kommer i år att arrangeras både i Strömsund och Hammerdal.

– Vi vill bredda det lite grann och i Hammerdal har de kommit igång med lite friidrottsaktivitet igen, säger Johan Norberg på tävlingsansvarig på J/H Friidrottsförbund.

Förbundet har också planer på att skol-DM för årskurs 6–9 ska återupplivas i höst.

– Vi vill förbättra rekryteringen av lite äldre ungdomar. Det kan finnas många som är duktig i friidrott fast de inte vet om det.

En tävling som fallit bort ur tävlingsprogrammet är Gunder Hägg-loppet. Då deltagarnsiffrorna har minskat för varje år valde Albackens IF att inte arrangera. Loppet kommer dock ändå att avgöras lördag 22 augusti och ingå i en Byklassiker. Men loppet kommer att vara öppen för alla.

– Vi har varit veliga i flera år, det är för mycket jobb på för lite folk. Krafterna har inte riktigt räckt till. Vi får se om tar nya tag om några år, säger Li Olsson, ordförande i Albackens IF.

Vattudalsloppet, Strömsund.

Poängjakt 1, Östersund.

Milkojoggen, Ås.

Kälagåtte, Ragunda.

Storsjöspelen, Östersund.

Frösö 6-timmars+ maraton.

Åkeräng-Terräng.

Indalsledenloppet (stafett), Bispgården.

Offerdalsmilen, Kaxås.

Dunderkastet, Strömsund.

Vigge byastafett, Vigge.

St Olavsloppet.

Bäverloppet, Rossön.

Ecco Östersund Maraton.

Helags fjällmara, Ljungdalen.

Waplansspelen, Krokom.

Öpiadfinalerna, Östersund.

Vattudalsmaran, Strömsund.

Blanktjärnsrundan, Vålådalen.Ottfjällstoppen, Vålådalen.