Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler män än kvinnor på valbar plats i Jämtland

Fortfarande är det fler män än kvinnor på valbar plats i Jämtland.
Nu hoppar två ledande kommunpolitiker av och lämnar över ordförandeklubborna – till män.
– Vi har en hel del kvar att göra för att politiken ska bli lite familjevänligare, säger Karin Stierna (C).

Annons

För det är just mer tid med familjen som Strömsunds förre och första kvinnliga kommunalråd anger som huvudskäl till att hon nu lämnar kommunalpolitiken efter 22 år. Den senaste mandatperioden har hon varit gruppledare för Centerpartiet i Strömsund, en uppgift som hon nu lämnar över till Göran Espmark.

I Åre kommun skrällde det nybildade partiet Västjämtlands väl i valet 2010 och partiledaren Maria Kjellström (VV) axlade rollen som kommunalråd. Men inför höstens val kliver hon ner och ersätts av Mikael Sundman.

– Nu har jag gjort min toppolitiska värnplikt i Åre kommun och jag har lärt mig mycket och jag har genomfört det jag ville göra, säger hon

Totalt sett finns det 44 procent kvinnor och 56 procent män på kommunalvalsedlarna i länet. Men det skiljer sig stort mellan partierna. I Västjämtlands väl är det knappa 40 procent kvinnor på valsedeln. Och de två toppkandidaterna är män, nu när Maria Kjellström backat ner.

– För oss är det viktigare att få fram kandidater som verkligen är beredda att utföra 150 procent. Det är viktigare än att ha en lista som ser snygg ut, säger Maria Kjellström.

Ekvationen av att kombinera familjeliv och kommunalrådsrollen var det svåraste att få till, tycker Karin Stierna. Med två barn, som nu är tio och fyra år gamla, har det varit svårt att hinna med både och.

– Som kommunstyrelsens ordförande förväntas man delta på allt. Det har funnits en sådan tradition om att det inte duger att skicka någon annan. Det blev många kvällsmöten, säger hon.

Men på senare år upplever hon ändå att förståelsen har ökat för att personer med små barn inte kan ställa upp jämt. Även män har börjat ställa krav på att det måste få tid att hinna med familjen.

– Det är en fördel när de börjar ställa samma krav som kvinnor gör, säger Karin Stierna.

Även Maria Kjellström medger att barnen och familjen har fått stå tillbaka under de fyra år hon har varit kommunalråd. Hon konstaterar att det varit ett tufft jobb där hon aldrig känner sig ledig, men att det har varit värt det.

Men varken Karin Stierna eller Maria Kjellström avråder kvinnor från att jobba politiskt. Båda lyfter fram att de i sina ledande roller haft möjlighet att vara med och påverka sina lokalsamhällen.

– Får du chansen så engagera dig. Men engagera dig lagom mycket. Vilket kan vara svårt, jag går all in. Tydliggör från start att du inte har obegränsat med tid, säger Karin Stierna.

– Jag uppmanar alla människor att engagera sig politiskt. Och finns det inte ett parti som passar, starta ett nytt då, säger Maria Kjellström.

Läs mer om valet:

Fler hoppar av lokalpolitiken

Nya jobb i fokus för både S och M

Centern vill satsa på cykelbanor i Östersund