Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler mindre bostäder högst relevant krav

Bygg fler små kompakta lägenheter för unga, ropar Hyresgästföreningen i Östersund och det är bara att hålla med.

Köerna till kommunala Östersundshem är långa och när det nyproducerade väl kommer ut på marknaden har 19–25-åringar sällan råd att betala höga marknadsmässiga hyror.

När Hyresgästföreningen därför tar ett grepp som under stundande veckoslut, finns anledning stämma in i deras kör. Det byggs på tok för lite och nästan ingenting som vänder sig till ensamma som flyttar hemifrån första gången.

Den etta som under fredagen ställdes ut på Stortorget i Östersund visar vad saken kan handla om. Här kan vi snacka om kompakt boende, på 15 kvadrat inklusive en liten köksdel. I minsta laget kan tyckas, men bättre än ingenting, även om 20-25 kvadrat inklusive toa och dusch känns mer relevant.

Men utställningsettan på Stortorget ska ses från ett annat perspektiv. Som en ögonöppnare, ett boende som kan väcka politiker och makthavare att börja tänka i de banor som Hyresgästföreningen är inne på.

Nyss nyutexaminerade gymnasister som vill flytta hemifrån måste i större utsträckning ges chansen. Och långt ifrån alla kan påräkna stöd hemifrån. Här gäller att börja planera annorlunda.

Visst har studentlägenheter tillkommit på senare tid, men i liten omfattning – det måste hända mer inom kortare tidsrymd och exempelvis påbyggnaden på vissa hus i Valhall och det höghus som nu är under uppförande, lär knappast bli aktuellt för förstagångs hyresgäster – det blir för dyrt.

I dag väntar öppet hus i Hyresgästföreningens etta på torget. Dessutom vankas debatt och diskussioner mellan hyresgästfolk, fastighetsägare och politiker. Initiativet är vällovligt och behövligt. Här måste hända saker. Alla ungdomar som står i bostadskö förtjänar bättre än i dag. Fler billiga hyresrätter måste till. Och inte om tio år för då har många av de köande redan hunnit fylla trettio.