Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler myndigheter ser över kulturprofilens bidrag – Bah Kuhnke vill återta utmärkelse

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) undersöker om den utmärkelse som delats ut till den övergreppsanklagade kulturprofilen kan dras tillbaka.

Att han fått en utmärkelse som ytterligare stärkt hans status är "ytterst obehagligt", anser hon.

I ett inlägg på Instagram skriver Bah Kuhnke att hon i TV4:s "Malou efter tio" fått frågan om huruvida den utmärkelse som mannen tilldelades för sina insatser 2015 kan dras tillbaka.

"Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser", skriver hon.

I går vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de trakasserats av mannen, som driver en verksamhet som får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Danius vill även avbryta Akademiens samarbete med profilen och stoppa det ekonomiska stödet. Frågan om samarbetet med kulturprofilen behandlas vid Svenska Akademiens ordinarie möte i dag.

Även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren. Enligt SVT ska även Stockholms stad, som också har betalat ut bidrag till verksamheten, se över om det är möjligt att stoppa bidrag till företag och föreningar där sexistiska strukturer framkommit.

Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.

Enligt Bah Kuhnke är det tydligt att både politiker och andra makthavare behöver göra mer för att komma till rätta med sexuella trakasserier.

– Vi behöver göra mycket mer, alla makthavare utifrån sina olika positioner behöver både rannsaka sig själva och sätta ord i handling, säger hon.

– Det finns ingen återvändo. Skulle vi inte lyckas att ta det här tillfället i akt och lyssna till alla de tusentals vittnesmål från drabbade kvinnor, då är det ett oerhört underbetyg till oss alla, inte minst till oss makthavare.

Sara Haldert/TT

Jens Bornemann/TT