Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ripor väntas i norr än i söder

Riptillgången väntas bli god i år, ju längre norrut desto bättre. Det är osäkert hur mycket fågel det kommer att finnas söder om E 14, berättar Maria Hörnell-Willebrand, ansvarig för inventeringarna i landet.

Annons

Säsongen 2009/2010 ställdes all ripjakt in i Jämtland. Det var för ont om ripor helt enkelt. I fjol var det tvärtom det bästa föryngringsåret någonsin efter att inventeringarna hade startat.

Årets inventering sker i början av augusti. 15 augusti lämnas besked om det blir någon jakt i år eller inte.

Maria Hörnell-Willebrand, ripforskare vid SLU, tror att det blir jakt. Hittills har det kommit rapporter om fantastiska resultat på Svalbard, Island och Ryssland. Och det brukar sedan avspegla sig också här, enligt henne.

– Vi förväntar oss ett bra år i Norrbotten och i halva Jämtland. Det är mer osäker söder om E 14 men jag tror inte att det blir ett bottenår, säger hon och berättar att jakten är avlyst på Hardangervidda.

Osäkerheten har att göra med att södra fjällen mer hänger ihop med skogen, och att tillgången på ripa speglas av hur mycket gnagare, rävar och rovfåglar det finns.

– Det är väldigt lite räv i norr, säger Maria Hörnell-Willebrand.

På sikt förväntas klimatförändringarna göra att det blir färre ripor.