Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler skadas av dåliga cykelvägar

Östersunds kommun får bottenbetyg av Trafikverket för bristande underhåll av cykelbanor.
– Vi höjer på ögonbrynen, säger Lena Sonning.

Annons

Trots att bilisterna totalt sett är betydligt fler i trafiken är nu cyklisterna den grupp trafikanter som drabbas av flest invalidiserande skador, nationellt sett. Statistik visar att åtta av tio olyckor där cyklister skadas allvarligt är singelolyckor och att nästan hälften, eller 44 procent, beror på brister i drift och underhåll av cykelbanorna.

– Hela bakgrunden till att vi tittar på den här frågan är att vi vet att vi har ett väldigt stort skadeproblem när det gäller singelolyckor bland cyklister. Och det är inte skrubbsår på knän det handlar om, utan invalidiserande skador. Det är ett jätteproblem vi har att hantera, säger Johan Lindberg som är utredare på Trafikverket till Svenska Dagbladet.

I en undersökning som Trafikverket publicerade i våras placerar sig Östersund i botten och kommunen bedöms ha låg kvalité på drift och underhåll av sina cykelbanor. En position som man delar med flera andra norrlandskommuner.

– Vi är lite förvånade över den dåliga rankingen och måste se över vad det beror på, säger Lena Sonning på Östersunds kommun.