Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler skolkök – inte färre – krävs för god matkvalitet

Att öka kommunens 46 tillagningskök till 75 kök är det mest optimala sättet att servera nylagad varm mat på ur kvalitets och näringssynpunkt enligt den nu färdiga skolmatsutredningen.

Därför är det oerhört beklagligt att läsa tjänstemannaförslaget där man föreslår kommunfullmäktige att gå på förslaget där man istället lägger ner hela 80 procent av tillagningsköken och centraliserar all tillagning till nio monsterkök!  

Enligt Björn Sandal (S), så kommer kvalitén på maten inte att försämras, det tror vi att den gör. Varmhållen mat luktar och smakar inte alls lika bra som den som är lagad på plats.

Att näringsvärdet halveras efter 30 minuters varmhållning borde väl också räcka som argument. I slutet av 1990-talet omvandlades tillagningsköken på äldreboenden till mottagningskök vilket har inneburet mycket klagomål på maten och de slantar som sparades på den manövern är marginell, varför göra om samma misstag igen?

Enheterna blir så stora så att det blir svårt för mindre entreprenörer att kunna driva ens en enhet. Produktion av mat är inte en primär kommunal uppgift utan kan med fördel utföras av andra utförare men med kommunen som beställare.  

Det finns riktigt goda exempel som visar att det går att driva skolrestauranger nära elever, med hög kvalité och till samma kostnad som Östersunds kommuns.

Carola Magnusson, känd från tv-programmet Matakuten, serverar skolmat lagad från grunden till närmare 2 000 elever med cirka 60 procent lokala och ekologiska råvaror samt hembakat bröd till exakt samma kostnad som den i Östersund.

Att ett kök används alla timmar på ett dygn, samt att rester inte behöver slängas och svinnet minskar, är vinster man kanske inte kan räkna hem i kommunens budget, men definitivt i länets och i planetens.

Detta är fantastiska förutsättningar för att generera ökad tillväxt i form av fler arbetstillfällen och fler besökare till länet. Bygg vidare på det och skapa rätt förutsättningar för landsbygdsutveckling även i skolköken.

Centralisera gärna visionen om kvalitativ mat men decentralisera matlagningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel