Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler ST-läkare avgörande för framtiden

Landstingen måste genomföra en snabb och kraftfull satsning på ST-tjänster i allmänmedicin.

Annons

Det är den viktigaste åtgärden för att det ska bli balans mellan resurser och uppdrag på hälsocentralerna.

Det är den mest framträdande slutsatsen som läkarförbundet drar i en rapport som presenterades för en tid sedan.

Antalet ST-tjänster måste utökas med 50 till 100 procent för att behovet av specialistläkare i allmänmedicin ska kunna täckas 2017. Läkarförbundet ser också det som den viktigaste åtgärden för att åstadkomma en förskjutning av resurserna i en riktning som innebär att primärvården ökar sin andel av hälso- och sjukvårdens totala kostnader. Det är också en mycket viktig åtgärd för att nå balans mellan uppdrag och resurser.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, delar läkarförbundets slutsats att det är fler ST-läkare som är lösningen för en stabil bemanning på sikt.

– Det är vår politik att utbilda fler. Nu har vi den regionaliserade läkarutbildningen och det är viktigt att läkarstudenterna stannar och gör sin AT och att vi får fram fler ST-tjänster. Men det krävs också att det finns fasta distriktsläkare som kan vara handledare.