Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler staket kan bli aktuellt på Bynäset

Den segslitna historien kring vad som ska ske med Bynäset verkar aldrig upphöra.
I stället för att öppna upp området, diskuteras nu möjligheten att sätta upp fler staket.

Bynäset är efter årtionden av bombardemang fullt med skarpladdad ammunition. Under våren 2012 sattes ett 700 meter långt och två meter högt stängsel upp som sträcker sig över delar av halvön, ett stängsel som syftar till att omöjliggöra för allmänheten ska ta sig runt halvön. Detta då det ligger mängder av OXA, oexploderad ammunition, i området.

Det finns ingen del av Bynäset som är säker. Området är livsfarligt, det finns ammunition både på strandpromenaden och i sjön, enligt Fortifikationsverket.

En sanering skulle ha inletts redan denna vår. En sanering som skulle lett fram till att Bynäset skulle ha kunnat öppnas kanske redan i år. Men hittills har ingen sanering inletts.

– Under vecka 33, i mitten av augusti, påbörjas däremot en avsökning av västra sidan. Både på stranden i vattnet, allt för att finna på gammal ammunition, säger Ann-Katrin Ågnell, mark- och exploateringschef på Östersunds kommun.

Enligt tidigare uppgifter skulle saneringsarbetet behövt inledas redan denna vår för att hinna slutföras i år. Nu verkar hela projektet dra ut på tiden. Dessutom diskuteras möjligheterna till ännu ett staket.

– Det stämmer. Vi funderar på hur man ska kunna sätta upp ett staket längs strandpromenaden och in mot själva målområdet på centrala delarna av Bynäset. Tanken är att man ska kunna följa strandpromenaden från västra till södra sidan men att vi genom ett staket skulle kunna förhindra att folk tar sig från strandpromenaden och in på det farliga målområdet. Vi vill bara att folk ska kunna gå längs stranden, förklarar Ågnell.

Vi lär få anledning at återkomma i ämnet.