Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler studenter vid Mittuniversitetet

Söktrycket på Mittuniversitetets lärarutbildningar har de senaste åren ökat. Mot bakgrund av det och en framtida brist på utbildade lärare gör att man nu bygger ut antalet utbildningsplatser.

Regeringens plan på att gradvis bygga ut den svenska högskolan med totalt 10 000 nya utbildningsplatser fram till 2018 påverkar även Mittuniversitetet. Fullt utbyggd kommer utbildningsvolymen på Mittuniversitetet att öka med 30 procent jämfört med i dag och huvuddelen av utbyggnaden läggs på lärarutbildningarna. Exempelvis kan antagningarna till förskollärarutbildningen komma att öka med 25 studenter per år.

– Det är mycket välkommet att antalet platser ökar i högskolan totalt sett och Mittuniversitetet tar gärna ett ännu större ansvar för utbildningar inom välfärdssektorn. Där är vi redan idag en stor aktör och detta stärker oss ytterligare, säger rektor Anders Söderholm i ett pressmeddelande.

Utbildningsvolymen vid lärarutbildningen och vid vissa vårdutbildningar vid Mittuniversitetet föreslås öka med 285 helårsstudenter fram till 2018 och utbyggnaden sker mot bakgrund av en framtida brist inom dessa yrken samt ett ökat söktryck på lärarutbildningarna. Framför allt de lärarutbildningarna riktade mot de yngre åren i skolan.

– Sedan 2011 har söktrycket ökat kraftigt, lärarutbildningen med inriktning mot förskolan hade som exempel drygt sex sökande till varje utbildningsplats vid senaste antagningen, och vi tror att trenden kommer att hålla i sig, säger Conny Björkman, avdelningschef.

Även utbildningarna till barnmorska och specialistsköterska byggs ut med fem respektive tio fler antagna studenter per år. Utbyggnaden kommer att ske gradvis från 2015 och konkurrensen om lärarstudenterna i landet väntas öka.

– Anslagshöjningen för utbildning som också följer med de nya platserna ger oss förutsättningar att göra nödvändiga rekryteringar av personal för att klara en utbyggnad med fortsatt hög kvalitet i utbildningarna, säger Conny Björkman.