Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler toaletter läcker ut i Storsjön

Riksbyggen har kontrollerat hur många toalettstolar som har varit felkopplade och går till dagvattenledningarna i stället för till avloppsnätet. De har konstaterat att det är totalt fyra toalettstolar.

Polisen kontrollerade en toalettstol i bostadsrättsföreningen i Odenskogsvägen. Mjölk spolades i systemet och testen visade att avloppsvatten rinner ut i dagvattennätet.

Riksbyggen har sedan undersökt hur många toalettstolar som är kopplade till det stamnät och har hittat ytterligare tre toaletter.

– Tillsammans med gårdagens toalett har vi nu sammanlagt fyra toaletter, säger Göran Krona, informatör Riksbyggen.

De har även kontrollerat om det finns några nya större ombyggnationer av stammarna och avloppsnätet som kan ha orsakat felkopplingen. Men de har inte hittat några större arbeten.
– Det har inte gjorts några större stambyten, säger han.

• Är det här en felkoppling som gjordes när huset byggdes?
– Som det ser ut i dag är det inget annat som tyder på att det är något annat än att felet gjordes när huset byggdes, säger Göran Krona.

Nu ska stamnätet i den aktuella fastigheten göras om. Polisen kommer att följa arbetet för att kontrollera var felet finns och om det nyligen gjorts några förändringar den senaste tiden som kan vara orsaken till felkopplingen.
– Våra tekniker kommer att följa det arbetet under ombyggnationen, säger Andrew Sörensson, miljöbrottsutredare vid polisen.

Då kommer det också slutligen visa exakt hur många toalettstolar som har kopplats fel.
En ytterligare detalj är intressant för polisen. Ledningarna från takets regnvatten går till dagvattenledningarna genom huset. Där kan det också ha kopplats fel.
– Det är klart att det finns en sådan möjlighet. Men det får den fortsatta utredningen i så fall visa. När väggarna rivs ser vi om det finns några sådana fel, säger Andrew Sörensson.

Även om felet gjordes när huset byggdes – på slutet av 1960-talet – är det inte säkert att miljöbrottet har preskriberats.
– Varje gång som det kommer ut föroreningar i vattnet är det ett nytt brott, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Frågan är hur parasiterna tagit sig från utloppet av dagvattnet via Tavelbäcken ut i Storsjön till vattenintaget som ligger ett par kilometer därifrån. En teori är att vattnet i sjön vänder sig en gång på våren och en gång på hösten.
– Det är en modell på hur vattnet från Tavelbäcken tagit sig till vattenintaget. Vi har tagit hjälp från experter för att titta på det, säger Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun.

Samtidigt pågår arbetet med att undersöka om det finns fler källor till parasitutsläppet.
– Bara för att vi hittat en nål i höstacken så nöjer vi oss inte med det. Vi tittar på om det kan finnas fler nålar, säger han.