Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera bränder i länet under onsdagen

Det är torrt i skog och mark och i hettan bildas åskmoln. Åskan orsakade två bränder i länet under onsdagen och även på andra platser har det brunnit. Räddningstjänsten rekommenderar allmänheten att vara försiktig med eldning.

Räddningstjänsten hade mycket att stå i under onsdagen. Det pågår tre naturvårdsbränningar som har orsakat larm från allmänheten om rök och brand i områdena Funäsdalen - Hede, Sonsjön och Åsjön. Men åskan har också ställt till det. I Gräftåvallen rapporterade flera personer om brandrök på fjället och likaså i närheten av Bräcke. På grund av dålig mobiltäckning och motstridiga uppgifter om var det brann i Gräftåvallen hade räddningstjänsten svårt att lokalisera brandområdet.

– Det var i väglöst land men vi gjorde en flygning över området och hittade inget. Vi tror att branden har släckts naturligt, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten i Östersund.

Åskan tros ha slagit ner både i Gräftåvallen och i Bräcke men i båda fallen följdes nedslagen av rejäla regnskurar så båda bränderna verkar ha släckts tack vare det.

– I båda fallen där vi var ute möttes vi av rejäla skyfall, säger Teresia Gustafsson.

Det kom även larm om att det återigen brann vid banvallen i Bispgården som räddningstjänsten släckte under tisdagen men rapporteras nu vara släckt. Trots att flera av onsdagens bränder släckts naturligt rekommenderar räddningstjänsten att allmänheten tar det försiktigt vid exempelvis grillning.

– Det råder inget officiellt eldningsförbud men vi rekommenderar att man undviker att elda utomhus. Det är torrt och regnskurarna kommer väldigt lokalt, säger Teresia Gustafsson.

Hon råder allmänheten att använda iordningställda eldningsplatser och grill på ben för att undvika bränder.

– Jag förstår att man vill grilla nu, det är ju perfekt väder för det. Men om man vill grilla bör man ta det försiktigt. Ha släckningsredskap redo och undvik engångsgrillar. De är luriga och blir väldigt varma, säger hon.